Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Nejen každá země, ale i třeba regiony, mají své sváteční tradice. Na východním Slovensku je to třeba pečení tohoto kynutého pečiva pod názvem paska. Tradičně podáván s dalšími svátečními pochutinami o Velikonocích.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 23 937 kJ / 5 721 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 156,41 g |
| Tuky | 166,02 g |
| Vláknina | 33,20 g |
| Cholesterol | 931 mg |
| Sodík | 3,62 g |
| Sůl | 8,92 g |
| Sacharidy | 883,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z uvedených prísad vypracujeme kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste (v pohode sa dá použiť pekáreň).
Krok 2: Z cesta oddelíme 2 menšie rovnaké časti, zvyšok rozdelíme na polovicu (máme 2 rovnaké menšie a 2 rovnaké väčšie diely). Menšie diely vyšúľame na valčeky a stočíme do vrkoča. To isté urobíme s väčšími dielmi.
Krok 3: Vrkoč z väčších častí obtočíme okolo vrkoča z menších častí. Pasku preložíme na vymazaný plech a necháme 30 min kysnúť.
Krok 4: Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 150 °C asi 40-50 minut. Ak je pôvrch zlatavý, prikryjeme alobalom a dopečieme. Či je paska upečená, vyskúšame špilkou.
Krok 5: Podávame na veľkonočnú nedeľu a pondelok na veľkonočné raňajky k šunke, klobáske, vajíčkam.
Zveřejněno 30. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pogr
Moje poznámka
Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pogr
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 10 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 12 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 12 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 13 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 16 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 7 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 10 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 10 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 12 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 13 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 14 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 14 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 15 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 15 hodinami
Tématické fráze:
pascha recept,
velkonocna pascha,
slovenské velikonoční recepty,
slovenská paska,
majka57,
jak se pece paska,
pascha domaca,
velkonocny kolac,
velkonocna paska k sunke,
velikonocni kolac slovensky,
slovensky velikonocni kolac,
slovenska paska pečivo,
recept na slovenský velikonoční pečivo,
přání k velikonocům slovensky,
velikonoční slaný koláč ze slovenska,
jak se pece velikonocni paska,
pasch priprava,
páska na veľkú noc,
koláč pascha,
slovensky velikonocni mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
mléko,
vejce,
cukr,
droždí čerstvé,
sůl,
máslo,
vejce,
tuk
Komentáře (30)
zizala: faqkt hezké pečivo
hostinko díky
http://www.toprecepty.cz/clanky/298-velka-noc-na-v...
Ďakujem za Váš záujem
tejaja:
Magduška, u vás sa asi paska nepečie, nie?
Krásné svátečky