Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Nejen každá země, ale i třeba regiony, mají své sváteční tradice. Na východním Slovensku je to třeba pečení tohoto kynutého pečiva pod názvem paska. Tradičně podáván s dalšími svátečními pochutinami o Velikonocích.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 937 kJ / 5 721 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 156,41 g |
Tuky | 166,02 g |
Vláknina | 33,20 g |
Cholesterol | 931 mg |
Sodík | 3,62 g |
Sůl | 8,92 g |
Sacharidy | 883,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z uvedených prísad vypracujeme kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste (v pohode sa dá použiť pekáreň).
Krok 2: Z cesta oddelíme 2 menšie rovnaké časti, zvyšok rozdelíme na polovicu (máme 2 rovnaké menšie a 2 rovnaké väčšie diely). Menšie diely vyšúľame na valčeky a stočíme do vrkoča. To isté urobíme s väčšími dielmi.
Krok 3: Vrkoč z väčších častí obtočíme okolo vrkoča z menších častí. Pasku preložíme na vymazaný plech a necháme 30 min kysnúť.
Krok 4: Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 150 °C asi 40-50 minut. Ak je pôvrch zlatavý, prikryjeme alobalom a dopečieme. Či je paska upečená, vyskúšame špilkou.
Krok 5: Podávame na veľkonočnú nedeľu a pondelok na veľkonočné raňajky k šunke, klobáske, vajíčkam.
Zveřejněno 30. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pogr
Moje poznámka
Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pogr
Nejnovější recepty
Štrúdl s cuketovou náplní
Přidáno před 11 hodinami
Řezy s pudinkem a švestkami
Přidáno před 11 hodinami
Jahodový kakaový tunel
Přidáno před 11 hodinami
Ředkvičkový salát
Přidáno před 12 hodinami
Koláč s rebarborou a pudinkem
Přidáno před 12 hodinami
Čočkové placky se sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Gnocchi s kuřecím masem zapečené s hořčičnou smetanou
KetyHu před 9 hodinami
Nadýchaný perník
eva.slivova před 9 hodinami
Kakaový drobenkový fofr koláč s tvarohem
lackulka před 9 hodinami
Vázané koláčky nekynuté
Hanulka@ před 11 hodinami
Mrkvovo - kefírové muffiny (hrnkové)
Iwana666 před 11 hodinami
Nejrychlejší tvarohový koláč
Mondik před 12 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Klarina. před 12 hodinami
Vanilková zmrzlina
Ennia před 12 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
bartka_47 před 12 hodinami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
Sarinkad před 14 hodinami
Tématické fráze:
pascha recept,
velkonocna pascha,
slovenské velikonoční recepty,
slovenská paska,
majka57,
jak se pece paska,
pascha domaca,
velkonocny kolac,
velkonocna paska k sunke,
velikonocni kolac slovensky,
slovensky velikonocni kolac,
slovenska paska pečivo,
recept na slovenský velikonoční pečivo,
přání k velikonocům slovensky,
velikonoční slaný koláč ze slovenska,
jak se pece velikonocni paska,
pasch priprava,
páska na veľkú noc,
koláč pascha,
slovensky velikonocni mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
mléko,
vejce,
cukr,
droždí čerstvé,
sůl,
máslo,
vejce,
tuk
Komentáře (29)