Staročeský bác neboli liťák
Bác je vlastně slaná "buchta" litá na pekáč, silně vymazaný sádlem a vysypaný celým mákem. Těsto zjemňuje strouhaný vařený brambor a dochucuje česnek s majoránkou. Upečený bác krájíme na kostky a takto podáváme strávníkům.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 291 kJ / 2 221 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 82,51 g |
| Tuky | 24,26 g |
| Vláknina | 20,53 g |
| Cholesterol | 533 mg |
| Sodík | 324 mg |
| Sůl | 0,67 g |
| Sacharidy | 407,84 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 22. 7. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeský bác neboli liťák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKm4
Moje poznámka
Staročeský bác neboli liťák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKm4
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 7 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 8 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 9 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 10 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 13 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 3 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 7 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 7 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 9 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 10 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 11 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 11 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 12 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 12 hodinami
Tématické fráze:
bác,
bác recept,
recept na bác,
starocesky bac,
recept bác,
recepty bác,
litak,
bác z brambor,
bramborový bác,
staročeský hluchec,
staročeský bramborák,
pečený báč,
bác recepty,
babiččin bác recept,
vepřové maso bac-can,
bac ze syrovych brambor,
recepty na bac,
jak se peče bác,
kynutý báč,
peceme bac
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
vejce,
brambory,
brambory,
mléko,
sádlo,
pepř mletý,
sůl,
česnek,
majoránka,
mák,
tuk,
mák
Komentáře (14)
yanull:
-----------------------------------------------------------
Já jsem sice z Kladna,ale naši pochází z Příbramska,Láz a Narysov, a babička dělávala bác vždy,těšili jsme se na něj a byl výborný.Občas ho stále děláme.
Asi ho brzo udělám!
Bibinko, zde v Plzni a okolí je to skutečně bác. Je to krajová specialita a jedná se o bramborák pečený na plechu, který se vysypává nemletým mákem.
Ne, že bych se přela, ale myslím, že toto je BÁČ, nikoli bác, je to taková obdoba kynutého bramboráku na plechu a je to dobré, znám to dobře, proto ti dávám 1. boda