Dlabeme zdravě s Mishkou: První krůčky ke zdraví
8. 5. 2013 Životní styl
V dnešní uspěchané době není výjimkou, když se malé děti doslova cpou ve fastfoodech, školáci nakupují svačiny v automatech s cukrovinkami, bagetami a chipsy, zapijí to vydatnou dávkou coca-coly nebo jiného "skvělého" pitíčka. Spousta lidí kvůli práci celý den nejí a večer to potom dohánějí ne zrovna vhodným způsobem. Opačným případem jsou lidé, kteří nemají co dělat, tak celý den chodí a uzobávají, kde se co namane.
I když stravování našich starších generací nebylo nejideálnější (spousta omáček, knedlíků, buchet atd…), alespoň nám maminky a babičky vařily poctivá domácí jídla. Dnešní domácí vaření je uspěchaná hromada polotovarů, pytlíčků a hlavně chemie. Samozřejmě existují rodiny, kde se těmto potravinám vyhýbají a snaží se žít zdravě. Já jsem se svými dětmi a přítelem k těmto rodinám nedávno připojila.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Slavný cukrář radí, jak na tu nejlepší bublaninu. Takhle bude krásně nadýchaná!
Na neděli má být napečeno, říkávaly už naše… Číst více
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak na dokonalé tvarohové knedlíky? Použijte dost zralé ovoce a nechte v něm pecku!
Léto je časem ovocných knedlíků. Ty nejsnazší… Číst více
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak udělat to nejlepší křehké těsto? Máslo musí být studené a příprava svižná
Cukrář Josef Maršálek nám v dalším díle o pečení… Číst více
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak na ty nejlepší dvojctihodné koláčky? Takhle je dělá slavný cukrář
Milujete kynuté koláčky? Cukrář Josef Maršálek… Číst více
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak na kremrole s malinovým sněhem? Podle tohoto receptu je zvládne i začátečník
Chcete připravit návštěvě moučník, za který by se… Číst více
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak na nadýchané žloutkové věnečky? Podle tohoto receptu je zvládnete jako profík!
O pravých žloutkových věnečcích z odpalovaného… Číst více
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Slavný cukrář radí, jak na perfektní dortový korpus. Tenhle recept se vždycky povede
Čeká vás oslava narozenin a padla na vás… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrářka Iveta Fabešová chce mít klidné Vánoce a přiznává: Cukroví doma nepeču, na to už nemám kapacitu
Jak funguje tukožroutská polévka? A proč je tak oblíbená při hubnutí či detoxikaci?
Cukroví na poslední chvíli: Vosí hnízda, tatrankové kuličky, šuhajdy nebo sladký salám zvládnete levou zadní
Přečtěte si Zobrazit více
Hřebíček v naší kuchyni: Do jakých jídel se nejvíce hodí a v čem nesmí chybět
Nejlepší štědrovečerní řízek z horkovzdušné fritézy: Viktorie z MasterChefa poradila, jak připravit perfektní slavnostní jídlo
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Komentáře (12)
Také se snažím o zdravější způsob stravování. Dost jsem si o zdravé výživě přečetla a názory i tzv. odborníků na zdravou výživu se rozcházejí v hodnocení toho, která surovina je zdravější a které je třeba se raději vyhýbat. Každý člověk je jiný a co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Jelikož jsem potřebovala i zredukovat svoji váhu, pomohla mi ze začátku moje výživová poradkyně - dietoložka, k níž dnes docházím hlavně přeměřit si svoje tělesné hodnoty a hlavně, aby s úbytkem hmotnosti neodcházela i svalovina. Samozřejmě jsem musela přidat i pohyb. Dnes si váhu spíš už jen udržuji. Nemusím mít zrovna ideální Důležité je, abych se cítila dobře jak fyzicky, tak i psychicky.
Když to shrnu, tak můžu říct, že jím 5 - 6x denně, nezapomínám ani na svačinky a nemám pocit hladu a potřebu "zobat". Jím mnohem víc zeleniny, ovoce s mírou, zato pravidelně, luštěniny, více ryb, masa jen bílá, vepřové a hovězí vyjímečně, tak jednou za měsíc, dva a jen libové. Hlídám si také, abych to nepřehnala se sacharidy. Vyloučila jsem bílé pečivo, tučná jídla a razantně omezila sladká jídla. Když už mám chuť na něco sladkého, dám si zmrzlinu nebo ruskou zmrzlinu To jsem zase dřív nemusela Z uzenin občas jen krůtí nebo kuřecí šunku. Piji víc, nápoje nesycené a neslazené, převážně čistou vodu a čaje. Sladím pouze kafe a to stévií, jednou za čas i normálním cukrem Pokud ale něco upeču pro rodinku, používám zatím řepný cukr a zkouším i třtinový. Alkohol nemusím a když si dám vínko občas, tak už ve formě vinného střiku raději.
Hlavně mi ale jídlo musí i chutnat a nesmím se do něj nutit jen proto, že je to zdravé.
Při tvoření jídelníčku jsem objevila dost jídel, která jsem znala už z dětství, jen jsem na ně buď pozapomněla, nebo je moje rodina odmítala. Dnes mi nedělá problém si je uvařit třeba jen pro sebe a to také proto, že mám víc času na rozdíl od zaměstnaných žen.
kazdopadne, osobne bych zustala u cukru, sirupu, sladu nebo medu a nepouzivala fruktozu, nedavno jsem cetla zajimavy clanek o tom, jak zvysena konzumace fruktozy muze prispivat k ateroskleroze...a se sladidly (byt prirodnimi) bych byla take opatrna..u diabetiku je to jasne, ti nemaji jinou volbu, ale nevim, proc by zdravy clovek mel sladkou chuti na jazyku poslat telu signal, ze prijde cukr a do zaludku poslat sladidlo?? spis bych se zamerila na spotrebu cukru, jak pise Alemari na svych strankach-cukr je navykovy a kdyz budeme postupne mene a mene sladit, zvykneme si a bezne cukrovinky nam prijdou preslazene..
stejne tak bych se nevyhybala striktne kravskemu mleku, zejmena fermentovanemu (kefir, jogurt, acidofilni mleko...), pokud nemate vylozene problem s travenim laktozy nebo alergii na mlecne bilkoviny. A se sojou bych ve vyzive malych deti byla opatrna a neprehanela bych to, soja obsahuje fytoestrogeny..
ja si myslim, ze je dulezite kupovat zakladni potraviny a varit si z nich, mit co nejpestrejsi stravu a poslouchat, co si telo zada...
Jinak vám doporučuji kozí sýry a ovčí sýry. Někomu kozí sýry nechutnají pro typické aroma, ale já musím říct, že ho necítím, nebo mi teda nevadí. Výborné je kozí žervé z farmy z Penčína u nás mají ve zdravé výživě nebo v Globusu a výborné je i mléko. Jogurty jsou rovněž super.
Jinak jsme zařadili do jídelníčku čerstvé ryby. Myslím si, že v Čechách se obecně dost zapomíná na konzumaci ryb a pokud nějaké konzumujeme, tak v úpravě na řízek , což není ideální. My máme u nás výborný Kauflad, který prodává čerstvé ryby a musím říct úžasné. I když je to docela drahé, tak jednou za týden nás to nezabije.
Přeji, ať se vám daří
Každý takýto článok, ak nasmeruje aspoň trošku správnym smerom aspoň 1 človeka, spraví veľkú prácu.
Teším sa na ďalšie článočky, mám sa tiež čo učiť
Kazdopadne moc dekuji za tento clanek a kouknu na par Vasich receptu, abych obmenila jidelnicek jeste vic :D