Plzeňské rozpeky, rozpíčky nebo vdolky (na sucho pečené i smažené)
Starý a osvědčený recept z Plzeňska na nadýchané přílohové rozpeky. Rozpeky jsou skvělé na sladko se švestkami a cukrem, a stejně tak i naslano s různými omáčkami. Výborné jsou i s houbovou omáčku nebo s dušenou mrkví.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 636 kJ / 2 064 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 79,41 g |
| Tuky | 21,63 g |
| Vláknina | 17,52 g |
| Cholesterol | 274 mg |
| Sodík | 6,61 g |
| Sůl | 16,46 g |
| Sacharidy | 379,21 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme do mísy, osolíme a vyklepneme vajíčko.
Krok 2: V kastrůlku zahřejeme mléko s Herou tak, aby se Hera rozpustila a sejmeme ze zdroje tepla. Až bude mléko vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme špetku cukru. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak ho přelijeme do mísy s moukou.
Krok 3: Vypracujeme těsto. Mělo by být trochu řidší, než těsto na knedlíky. Těsto necháme v teple vykynout (40-60 minut).
Krok 4: Vykynuté těsto přendáme na pomoučenou plochu a vytvoříme buď dva velké kulaté rozpeky (placky) nebo několik malých. Rozpeky by měly mít tloušťku asi 3 cm.
Krok 5: Uložíme na plech s pečicím papírem. Na plechu necháme rozpeky ještě alespoň 20-30 minut nakynout.
Krok 6: Poté vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme dozlatova asi 20 minut.
Krok 7: Z těsta můžeme usmažit také vdolky (viz. foto).
Zveřejněno 28. 8. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Plzeňské rozpeky, rozpíčky nebo vdolky (na sucho pečené i smažené)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6MYQ
Moje poznámka
Plzeňské rozpeky, rozpíčky nebo vdolky (na sucho pečené i smažené)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6MYQ
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 11 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 17 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 22 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční věnec
Stefi.f před 11 minutami
Kokosová očka
Sima1996 před 7 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 9 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 9 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 9 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 9 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 10 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 10 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 11 hodinami
Tématické fráze:
rozpeky,
vdolky k mrkvi,
rozpeky od babičky,
slané vdolky pečené v troubě,
plzeňské speciality,
plzeňské vdolky,
rozpeky recept,
plzeňské rozpeky,
vdolky k čočce,
vdolek k omáčce,
obyčejné vdolky,
vdolky k omáčce,
pečené vdolky,
plzensky rozpek,
recept na rozpeky,
smažené beleše,
rozpek,
rozpeky k mrkvi,
rozpeky k čočce,
belese pecene v troube
Suroviny:
mouka hladká,
mléko,
tuk hera,
vejce,
droždí čerstvé,
cukr krystal,
sůl
Komentáře (63)
holkamodrookata.blogspot.com/2014/11/jidlo-z-knih-rozpicky-kaji-marika.html
Tak pro mě jsou tyhle utěrky bezva, možná proto, že každodenně spotřebuju 2-3, nádobí do nich neutírám, to je z myčky suché, ale na ruce a všechno ostatní utírání jsou stále dobré...