Perník s dýní
Vůně perníku a chuť dýně, to jsou dva typické znaky podzimu. A že ony komponenty spolu skvěle ladí, to vám předvedou v tomto moučníku. Nadýchaný perník na plechu je doplněný polevou z hořké čokolády a tvoří úplnou symfonii chutí.
Suroviny pro 1 plech
plech o rozměrech 30 × 40 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 21 681 kJ / 5 182 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 96,92 g |
| Tuky | 204,93 g |
| Vláknina | 43,25 g |
| Cholesterol | 777 mg |
| Sodík | 360 mg |
| Sůl | 0,72 g |
| Sacharidy | 716,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapneme předehřívat na 175 °C. Plech na pečení vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Krok 2: Dýni očistíme. Pokud je třeba, tak i oloupeme (dýně hokaido se loupat nemusí). Vydlabeme semínka. Čistou dužinu nastrouháme nahrubo. Odebereme 1,5 hrnku a zbytek použijeme v jiném receptu.
Krok 3: Dýni dáme do misky. Přidáme ostatní uvedené suroviny na těsto. Mléko přiléváme postupně dle potřeby. Průběžně mícháme. Výsledkem by měla být hladká, tužší, ale stále tekutá, konzistence.
Krok 4: Nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu. Rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do vyhřáté trouby při 175 °C po dobu asi 25-30 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí. Pokud ji po vpichu vytáhneme suchou, je perník upečený. Necháme vychladnout.
Krok 5: Připravíme polevu. Čokoládu pozvolna rozpustíme s máslem (nebo Herou). Stále mícháme, až se hmota dokonale spojí.
Krok 6: Vychladlý perník polijeme čokoládovou polevou a necháme ji ztuhnout.
Zveřejněno 6. 10. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Perník s dýní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NGqL
Moje poznámka
Perník s dýní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NGqL
Nejnovější recepty
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 6 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 11 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 17 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Okoun mořský na sumahu
Kajkajak před 1 hodinou
Domácí piškoty
Marjet před 3 hodinami
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 5 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 6 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 6 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 6 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 6 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 7 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 7 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 7 hodinami
Tématické fráze:
perník z dýně,
perník s dýní,
top recepty z dýně,
perník s dýně,
dynovy pernik,
perník dýně,
co s dyni,
perník,
perník z dýní,
recepty s dýní,
recept perník z dýně,
recept perník s dýní,
perníčky z dýně,
recepty z dýni,
pernik s dyni recept,
perníky z dýně,
perník na plech,
co s dýní?,
dýně perník,
perník recept
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr krupice,
prášek do perníku,
cukr vanilkový,
olej,
dýně,
vejce,
kakao,
mléko,
čokoláda na vaření,
tuk,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (8)