Suroviny
Porce: 1 porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 467 kJ / 351 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 30,35 g |
| Tuky | 7,27 g |
| Vláknina | 4,92 g |
| Cholesterol | 38 mg |
| Sodík | 522 mg |
| Sůl | 1,27 g |
| Sacharidy | 38,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve si uvaříme rýži podle návodu. Mrkve očistíme a nastrouháme na hrubo, zázvor očistíme a nastrouháme na jemno, současně můžeme nastrouhat na hrubo šmakouna (či pokrájet).
Krok 2: Přidáme ostatní suroviny (až na bílky), tedy: uvařenou rýži, ricottu, olivový olej. Okořeníme dle chuti: sůl, vegeta, pepř, kari, kdo má rád ostřejší může přidat špetku chilli. Vše důkladně promícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a postupně pomalu zapracujeme do připravené směsi.
Krok 3: Směs přendáme do formy na biskupský chlebíček vyložený pečícím papírem (popř. do silikonové formy). Dáme péct do již vyhřáté trouby, nejdříve pečeme asi při 150°C 35 minut a na posledních 10 minut přidáme troubu na 190°C.
Zveřejněno 19. 10. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mrkvový nákyp - absolutně zdravý
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Eynm
Moje poznámka
Mrkvový nákyp - absolutně zdravý
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Eynm
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 15 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 17 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 17 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 18 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 21 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 16 minutami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 36 minutami
Kávový krém do dortu (retro)
Cikitaka před 57 minutami
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 2 hodinami
Domácí chléb II.
Penkapa před 2 hodinami
Bramboračka
danal před 4 hodinami
Dalmatské čufty
Ceesay před 12 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 15 hodinami
Tématické fráze:
zdravé recepty z mrkve,
mrkvovo brokolicový nákyp,
nákyp z vaječných bílků,
zdravý květákový nákyp,
top recepty nakyp ze šmakouna,
co uvařit k obědu,
nákyp z květáku a mrkve,
zdrave recepty s mrkvi,
mrkvovy nakyp slany,
mnákyp z mrkve,
co uvařit ze šmakouna,
květákový nákyps kuřetem a mrkví,
brokolicovo mrkvový nakyp,
vegeta 35procent,
formy glutamanu,
vegety bez glutamanu sodného,
mrkvovy zeleninový nakyp,
laminaria japonica recept,
vegeta bez glutamátu,
mrkvový nákyp se sýrem
Suroviny:
mrkev,
zázvor,
rýže,
sýr ricotta,
šmakoun,
bílek,
olej olivový,
sůl,
vegeta,
pepř,
koření kari,
chilli
Komentáře (12)
Prvopočiatky glutamánu sodného, najrozšírenejšieho zástupcu glutamanov, siahajú hlboko do histórie, až do starovekej Číny a starovekého Japonska. Kúsky riasy Laminaria japonica (kombu), bohaté na obsah glutamátu (prírodnej formy glutamánu) používali vtedajší ázijskí kuchári, ako dochucovaciu prísadu, do takmer všetkých jedál. Japonci si ho postupne obľúbili natoľko, že jeho príchuť osobitne pomenovali ako umami (v preklade to znamená pochúťka, delikatesa, lahôdka), teda okrem štyroch základných chutí (slaná, sladká, horká, kyslá) v japonskej kuchyni existuje piata glutamátová. Pred vyše sto rokmi ju identifikovali japonskí vedci v snahe zistiť, prečo má vývar z morských rias kombu takú výraznú chuť. Glutaman sodný v skutočnosti je chemicky vytvorený brat glutamátu, ktorý obsahovali tieto riasy.
V dnešní době se objevela vegeta bez glutamanu sodného odbsahující 70 procent soli, trochu sušené zeleniny, cukr a chemicky obhohacené vitamíny. Proč to vlastně kupovat?
"Šmakoun je bílkovinová hmota vyrobena z čistých vaječných bílků." ... jde bez problému vygooglovat a podívat se