Makové kopretiny
Kynuté těsto plněné mákem a tvarované do podoby půvabných kopretin promění obyčejné pečení v radostnou slavnost. Makové kopretiny potěší nejen svou jemnou chutí, ale i vzhledem, který rozzáří každý talíř s cukrovím.
Suroviny pro 1 dávka
10-15 ks podle velikosti
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 805 kJ / 2 105 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 65,35 g |
| Tuky | 68,47 g |
| Vláknina | 19,25 g |
| Cholesterol | 279 mg |
| Sodík | 301 mg |
| Sůl | 0,69 g |
| Sacharidy | 297,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme obě mouky. Osolíme, do důlku nadrobíme droždí, zalejeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Asi za 5 minut, když droždí nakyne, přidáme vejce a rozpuštěný vlahý tuk. Vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny v teple vykynout.
Krok 3: Zatím připravíme makovou náplň. Mletý mák vsypeme do horkého mléka a za stálého míchání necháme přejít varem. Potom osladíme cukrem, přimícháme lžíci marmelády a dle chuti okořeníme skořicí a mletým hřebíčkem. Necháme vychladnout.
Krok 4: Včas zapneme nahřívat roubu na 170 °C. Plech vyložíme papírem na pečení.
Krok 5: Dále postupujeme stejně, jako bychom dělali buchty. Vykrajujeme z mísy lžící kousky těsta, děláme z nich kuličky, ty zploštíme, naplníme náplní a dobře uzavřeme. (Někomu lépe vyhovuje těsto vyválet a nakrájet čtverečky, které pak plní.)
Krok 6: Naplněnou buchtičku postavíme na vál spojem dolů a válečkem (nebo paličkou na maso či rukou) jí opatrně zploštíme asi na 1 cm výšky a přeneseme na připravený plech.
Krok 7: Pak placičku nařízneme, nebo ještě lépe nastřihneme nůžkami, téměř až do středu (necháme uprostřed asi tak 1 cm) na jednotlivé dílky - viz foto.
Krok 8: Pak nakrojené dílky obrátíme pomocí špičky nože náplní nahoru (řezná plocha bude na plechu). Obracíme je vždy v jednom směru kvůli úhlednému vzhledu.
Krok 9: Necháme ještě na plechu mírně dokynout a pak potřeme vejcem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 170 °C asi 15-20 minut, až zrůžoví.
Zveřejněno 15. 10. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makové kopretiny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J13l
Moje poznámka
Makové kopretiny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J13l
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 15 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 16 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 16 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 18 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 20 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kávový krém do dortu (retro)
Cikitaka před 19 minutami
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 1 hodinou
Domácí chléb II.
Penkapa před 1 hodinou
Bramboračka
danal před 3 hodinami
Dalmatské čufty
Ceesay před 11 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 14 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 15 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 16 hodinami
Tématické fráze:
kopretiny,
kopretina,
druhy kopretin,
makové špičky,
makové špičky recept,
kynuté kopretiny,
makové placičky,
kopretiny z kynutého těsta,
recepty kopretina,
jak udělat makovou náplň,
makova napln,
kynutá kopretina,
makové buchtičky top recepty,
co udelat aby napln z marmelády netekla,
kopretiny z těsta,
jablečné makové placičky,
kopretina recepty,
recepti z kopretin,
makové důlky,
koláč jako kopretina
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
sůl,
droždí čerstvé,
vejce,
tuk hera,
cukr krupice,
mléko,
mák mletý,
cukr krupice,
mléko,
marmeláda rybízová,
skořice,
koření hřebíček,
vejce
Komentáře (37)
Ivana (nereg.) velmi jsi mě pobavila
Děkuji, chtěla bych je udělat, jsou nádherné, jen abych něco nepokazila.
Jinak ta srdíčka v odkazu jsou hezká, je to vlastně téměř totéž, jako ty tulipány na něž upozorňuji v Poznámce pod receptem.