Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovka s roládou

V tomto receptu zkombinujeme dva vynikající moučníky - bábovku a piškotovou roládu. Dvoubarevná bábovka v sobě skrývá nadýchanou roládu plněnou marmeládou. Díky tomu skvěle vypadá i chutná. Navíc všechny strávníky jistě mile překvapí.

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

katyvypl

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 861 kJ /
4 986 kcal
Bílkoviny123,17 g
Tuky225,95 g
Vláknina20,42 g
Cholesterol 2,10 g
Sodík 1,44 g
Sůl3,81 g
Sacharidy604,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Začneme tím, že upečeme roládu. Krok 2: Oddělíme žloutky a bílky ze všech 4 vajec. Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme do tuha. Krok 3: Do sněhu postupně zašleháme žloutky, mouku a cukr a těsto vylijeme na velký plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě cca 10 minut do zlatavé barvy. Krok 4: Ještě horkou roládu smotáme, aby se po vychladnutí nelámala. Můžeme ji ještě teplou stáhnout z pečicího papíru, pomazat marmeládou a srolovat, nebo počkáme až vychladne. Krok 5: Když je roláda hotová, připravíme bábovkovou formu, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Krok 6: Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny a pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej. Krok 7: Poté zašleháme jogurt a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkovým práškem. Odebereme asi třetinu těsta a přidáme 2 lžíce kakaa. Krok 8: Troubu včas rozpálíme na 150 °C. Krok 9: Do formy nalijeme polovinu světlého těsta, na něj navrstvíme polovinu kakaového těsta a na něj položíme roládu, kterou se pokusíme smotat do písmene O a vložit do bábovkové formy, aby byla po celém obvodu. Je možné, že roláda na bocích popraská, ale v bábovce se to ztratí. Na roládu nalijeme zbytek kakaového těsta a na něj pak zbytek světlého. Krok 10: Pečeme cca hodinu. Zda je upečená, zkusíme špejlí při okraji bábovky, abychom nepropíchli roládu. Krok 11: Hotovou bábovku necháme zcela vychladnout a poté ji vyklopíme a zasněžíme moučkovým cukrem.

TIP: Co dělat, když nejde vyklopit bábovka?

Zveřejněno 16. 11. 2014

Poznámka autora katyvypl

Pokud je vám líto té hromady vajec, použijte na bábovkové těsto bezvaječné - výborné je například z tohoto receptu:

http://www.toprecepty.cz/recept/12089-tribarevny-m...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bábovka s roládou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nVMl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bábovka s roládou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nVMl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (22)

Ta je krásná <3

Bábovka dopadla dobře, příště zkusím roládu jen ze 3 vajec, aby mi vlezla do formy :-)). Taky možná více klesne...

25Helen25 25. 3. 2017 18:27
včera jsem ji dělala, jen jsem dala čárku marmelády do rolády a zbytek jsem dala pudink. Výtečné, nepopsatelné, není o moc pracnější, než normální bábovka a nejen na efekt, ale i na chuť skvělá. Příště zkusím do tuhého pudinku pak udělat čárku nutelou ;-)
:-)

:-p:-p:-p:yes:

Je nádherná:yes::yes::-p

Martina Karská 24. 11. 2014 22:21
Vypadá nádherně a vítečně chutná i s tím rumem nebo do světlého dát citr.kůru strouhanou,ale to už jsou detaily.Povedla se a chutnala všem moc.Děkuji.

A teď mi docvaklo,že mám po babičce asi tu formu ve které si pekla, má stejný dekor a je hliněná a já si ji dala do poličky, tak ji opráším a zkusím upéct v ní.Mám radost, že máš radost a fotky pošlu určitě.:-K

Bosana: Jéé, tak to jsem moc ráda, že jsi vyzkoušela a že měla úspěch. ;-):yes: Mimochodem, já do kakaového těsta také přidávám rum, jen jsem ho zapomněla uvést v surovinách. :-O Těším se až zase upečeš a přidáš fotečky! :-)

Včera jsem upekla, zaujala mě na první pohled. Protože mám bábovky ty nízké formy, které se dají vyměnit a dá se péct dortový korpus tak jsem ten plát na roládu podélně překrojila a udělala dvě rolády, které jsem vpasovala na to hnědé těsto. Pravda, roládka byla na kraji a né uprostřed jak máš Ty, ale vypadalo to pěkně i tak, nestihla jsem vyfotit, ale budu zase péct a pak přidám foto. Musím říct,že druhého dne se v ní rozležely chutě, já jsem nedočkavec a koštuju ještě teplé..... . A do hnědé jsem kápla rumu :-p. Posílám bodík a děkuji za rcp.:yes:

Zajímavé a velmi pěkná forma na bábovku, recept ukládám:-K

:-O slova došla :yes: :yes: :yes::-)

Všem moc děkuji za milé komentáře! :-K

Ta je božsky nádherná:-!:yes::-K

:yes::yes::yes:

:-D Bábovka jak malovaná :yes:

Tématické fráze:
rolada v babovce, bábovka ze 4 vajec, zajímavá bábovka, výborná bábovka s nutelou, hliněná bábovka, bábovka s bílým jogurtem, aby se rolada nelamala, roláda ze 4 vajec, jogurtová bábovka s roládou, hliněná forma na bábovku, martina kárská, sladka rolada v babovce, výborná bábovka s vaječným koňakem, salamova babovka, babovku s mrkvi a bílý jogurt, jak dlouho péct sladkou roládu, foto babovka, bíbovka z rolády, lada hruska salamova babovka, babovka 4 vejce

Suroviny:
vejce, mouka polohrubá, cukr, sůl, marmeláda, vejce, cukr, olej, jogurt bílý, mouka polohrubá, pudink, prášek do pečiva, kakao, tuk, mouka hrubá, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu