Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort želvička

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Tanule19

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 382 kJ /
2 003 kcal
Bílkoviny59,54 g
Tuky120,18 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,07 g
Sodík 475 mg
Sůl1,08 g
Sacharidy170,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdřív upečeme roládu: celá vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny, pak zašleháme olej. Vařečkou lehce vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Pečeme asi 5 minut, piškot musí zůstat světlý. Krok 2: Upečený plát lehce poprášíme moukou a překlopíme na čistou utěrku. Potřeme ho tenkou vrstvou marmelády a pevně stočíme. Zabalíme do utěrky (pořádně stáhneme) a necháme vychladnout. Krok 3: Studenou roládu nakrájíme na 1/2 cm tenká kolečka. Misku vyložíme potravinářskou fólií a pak kolečky rolády, co nejtěsněji k sobě. Krok 4: Pak připravíme náplň: želatinu nasypeme do 6 lžic vody a necháme bobtnat. Zatím v misce smícháme tvaroh s cukrem a citronovou šťávou a vyšleháme dohladka. Smetanu ušleháme do tuha. Namočenou želatinu za stálého míchání zahřejeme (nevařit!) a mícháme do úplného rozpuštění. Do rozpuštěné vmícháme dvě lžíce ochuceného tvarohu a vmícháme do ostatního tvarohu. Prošleháme a pak už bez šlehání vařečkou vmícháme ušlehanou smetanu. Tuto hmotu nalijeme do misky vyložené roládou. Zbylými kolečky pokryjeme povrch hmoty. Pokud máme rolády málo a chybí, můžeme ji nahradit dětskými piškoty. Povrch mírně přitlačíme a dáme celé ztuhnout na několik hodin do ledničky. Krok 5: Ztuhlou "misku" vyklopíme a sloupneme fólii. Podle návodu na sáčku uvaříme dortové želé a želvičku potřeme (bude se hezky lesknout). Marcipánovou hmotu obarvíme potravinářským barvivem, vymodelujeme hlavičku (oči jsou z lentilek), nohy a ocásek a připojíme je k želvě.

Zveřejněno 31. 7. 2009

Poznámka autorky Tanule19

Recept mám ze stránek www.mamincinyrecepty.cz/.

Všechno šlo dobře,byl to můj první pokus o dort,až na ten koupený macripán..:( Do náplně bych příště dala asi méně cukru,bylo to přeslazené.Dělala jsem ze 2 rolád.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort želvička

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mQY3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort želvička

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mQY3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Želvičku jsem pekla mamince k narozeninám a byl výborný!!! Do krému jsem teda dala o 20g méně cukru. Jo a pekla jsem ze dvou rolád. Jinak ovšem recept úžasný. Přidala jsem i fotku :) .

Želvičku jsem pekla mamince k narozeninám a byl výborný!!! Do krému jsem teda dala o 20g méně cukru. Jo a pekla jsem ze dvou rolád. Jinak ovšem recept úžasný. Přidala jsem i fotku :) .

Lucie: Nevím, co máte na korpusu za problém. Je to klasické mechové těsto. Bílky se šlehat zvlášť nemusí, šlehají se celá vejce s cukrem v poměru na jedno vejce jedna lžíce cukru. Musí se samozřejmě vyšlehat do tuha, jak autorka píše. Prášek do pečiva není potřeba. Zřejmě jste nevyšlehala pořádně vejce s cukrem. Na robotu to trvá kolem 15 minut. Množství je na menší roládu. Já peču roládu z 6 vajec na velký plech.

Nejsem žádná cukrářka, ale už mám pár dezertů za sebou a musím říct, že HORŠÍ PIŠKOT JSEM V ŽIVOTĚ NEUPEKLA!!! Už recept mi přišel pochybný - jen ze tří vajec? a bez prášku do pečiva nebo ušlehaného sněhu? Přesto jsem se rozhodla piškot vyzkoušet. Hrůza! Vřele doporučuji recept péct s nějakým osvědčeným piškotovým těstem, protože tohle je fakt hrůza!!!!:no:

Dovolila jsem si přidat fotku želvičky, kterou jsem právě dopekla...udělala jsem jí trochu větší a dno a ještě mezipatro jsem udělala z těsta jako celý plát, na krunýř jsem udělala 2 rolády, do náplně jsem dala jahody a do druhého patra jsem přidala kakao, očička jsou z čokoládových kuliček z Kostíků :)... Monika

nádherný dort!!!!! bodík udělen:-K:yes::yes:

Povedená želvička:yes::yes:

Super, želvička se povedla.;-) Přidala jsem bodík :yes: a fotečku, doufám, že to nebude vadit.

Mockrát děkuji za bodíky,potěšilo mě to,hodně:-K:-))

Tak sem se rozhodla udělat želvičku svým kamarádkám za maturitu :) A povedla se suprově :) Měli sme jí, pravda, drobet větši, ale nakonec ještě že tak, protože si leckteří i přidávali :) Moc děkuji za inspiraci ;)

Skvělí nápad. Bude jako "patlací" - zdravější pro dcerku k narozeninám :yes:.

Dortik je vyborny!Jen jsem si ho dele u okraju ozdobila slehackou.:-DJinak mnamka!;-)

Tak dort byl úspěšně udělán a moc z něj už nezbylo ;o) ještě mě napadlo,že by se do něj dalo dát nějaký ovoce (mandarinky,ananas,...):-) a Sodovce děkuju za nápad se sítkem :yes: roláda vyšla přesně do něj a krásně se to vyklopilo

Enidka, to želé se dává jenom kvůli lesku. Želvička drží i bez želé. Já želvičku nedělám v misce, ale ve velkém sítku. Roládu potřenou marmeládou nakrájím asi na 1/2 cm kolečka a vyložím nimi velké sitko. Pak zaliji libovolným krémem. Dělám nastavovaný pudinkový krém. Zbylými kolečky rolády pokryji povrch hmoty. Když mi náhodou kolečka rolády chybí, tak to klidně pokryji i kulatými piškoty. Nemusíš se bát, že krém ze sítka vyteče. Doopravdy, ani kapka. Všechno perfektně drží. V sítku se to dělá líp proto, že ze sítka se kulatý korpus krásně vyklopí. Sítko se dá totiž zmáčknout. Pochopitelně vyklápíme až na druhý den. Sitko nemusíme ničím vystýlat, ani potravinářskou folii.

krásný dortík,chystám se ho udělat příteli v sobotu k narozeninám :-) a chci se zeptat jestli je nutný ho pak potřít tím dortovým želé? jestli se tam dává jen kvůli tomu lesku nebo že to pak i líp drží.:-?

Tématické fráze:
dort z rolady, zelva z rolady, dort z piškotové rolády, pudinková šarlota, roládová želva, nepečený dort želvička, nepečený dort želva, dortová roláda, roláda želva, roládový dort, želvička z rolady, roládová bomba, piškotový dort želva, dort z rolády postup, marcipánová modelovací hmota, dort s rolady, zelva z piskotove rolady, dort z rolád, roládová šarlota, kivi dort

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka hladká, olej, tvaroh měkký, smetana ke šlehání, cukr vanilkový, cukr moučkový, šťáva citronová, želatina prášková, marmeláda rybízová, želé dortové, marcipánová modelovací hmota

Přidat fotografie receptu