Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naklíčená čočka, hrách

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 25 min Proces trvá přibližně 3 dny.

25 min (25 min příprava, Proces trvá přibližně 3 dny.)

Díky naklíčení jsou hrách i čočka ještě zdravější a lépe stravitelné. Na přípravě není nic složitého, jen je třeba hlídat, aby luštěniny neoschly, ale ani nezůstaly stát ve vodě. Klíčky můžeme použít například do salátů nebo pomazánek.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Šošovicu alebo hrach preberieme, umyjeme, dáme do vody napučať na 6-10 hodín. Krok 2: Vodu zlejeme. Krok 3: Do umelohmotného sitka dáme staršiu utierku, plátenko namočené vo vode, pridáme mokrú šošovicu, zakryjeme mokrými cípmi utierky, dáme nad hlbšiu misu. Krok 4: Trikrát denne premyjeme, necháme odkvapať vodu. Zrnká musia byť neustále vlhké, nesmú uschnúť, ale ani stáť vo vode - vtedy začne hnilobný proces a objaví sa aj zápach. Krok 5: Po dvoch dňoch sa začnú objavovať klíčky. Ak sa objavujú aj zelenkasté lístočky, už sme to prešvihli, mení sa chuť. Krok 6: Konzumujeme v surovom stave samotné s maslovým chlebom, pridávame do pomazánok, alebo pridávame do zeleninových šalátov.

TIP: Jak naklíčit čočku a fazole mungo

Zveřejněno 11. 1. 2010

Poznámka autora magdalenka

Existujú rôzne spôsoby ako klíčiť semená, ja používam tento, preto som si dovolila ho pridať. Naklíčené semená sú bohatým zdrojom vitamínov a enzýmov a sú veľmi zdravé.

Pečený naklíčený hrach patrí do kategórie starých receptov.

Ja pridávam aj do "číny". Alebo nastrúham jablko, mrkvu, klíčenú šošovicu a med, citrón.

Výborná je pečená naklíčená šošovica alebo hrach. Na pekáč - plech dáme masť, naklíčenú šošovicu alebo hrach, pečieme, osolíme, okoreníme, príp. pridáme ku koncu pečenia pretlačený cesnak.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Naklíčená čočka, hrách

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K1Nn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Naklíčená čočka, hrách

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K1Nn

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

zuzi777a: tiež som prešla na rozrezanú petku s otvormi.

Taky klíčíme v petce. Nejradši mám mungo. To má prostě lahodnou chuť.

Pěkný recept, ta zapečená naklíčená čočka musí chutnat výborně :-)

Když rozpůlíš prase,teky ho už nevykrmíš.Tak se divím,že řešíte půlený hrách :-D

Ja klíčím v plastove lahvi od coca coly ale jedno jakou použijete :) uriznete hrdlo a date předem namocenou čočku nebo co mate rádi. a do dna jsem propicnul par děr. 3x za den proplachnu a samo se to s cedi na vrch uřezane lahve dam folii a cocka je stale vlhka a nic to nestoji... :)

já jsem z předku králíka udělal svíčkovou a zadek nechal oramlovat:yes:.

chemieimech 8. 4. 2011 11:24
můj děda skoušel výsev mletého máku -prý mu ho vyroste 2x tolik- samozřejmě nic. škoda že nevyrostly rovnou buchty. ale šlupky z brambor vyklíčí i vyrostou musí mít klíček a kousek pův brambory. půlený hrách klíčky nemá tedy nemá co klíčit.

Evo, zrovna včera jsem konzumovala zbytek mungo fazolí, které mi z nějakého záhadného důvodu nevyklíčily, ač jsem postupovala úplně stejně jako vždycky. Nic jim nebylo, jen neměly klíčky. Tím, že jsem je poctivě proplachovala, byly O. K. i po třech dnech. Snad jsem pomohla :-)

Eva (neregistrovaný/á), neporadím, nemám skúsenosť, inštinkt mi čosi hovorí o hnilobných procesoch. Vyskúšaj - uvidíš. Ak to bude mať nejaký pach, buď nemilosrdná a vyhoď.

magdalenka: já tím myslela, ne to tři dny nechat bobtnat ve vodě, ale právě v pet láhvi s dírami bez vody, kterou bych prolévala, jako kdyby to klíčilo, jenže to klíčit nebude, když je to ruzpůlené, tak jsem to myslela, jestli to bude dobré, když to bude po stejném procesu, jako by to klíčilo...;-)

Eva (neregistrovaný/á), ja som vždy dávala klíčiť iba nelúpané strukoviny, s lúpanými nemám skúsenosti. (tipujem, že nevyklíčia)
2-3 dňové namočené strukoviny by som ja osobne nekonzumovala.

já to namočím do kastrolku nebo sklenice jen přes noc, pak si odstřihnu vrch z PET lahve, do dna udělám díry a tu čočku nebo hrách nebo cizrnu jen proplachuju pod tekoucí vodou v té PETce...

A myslíte, že to pak můžu také jíst, když to bude jen 2-3 dny bobtnat a ne klíčit? Bude to dobré?

Tak to Kadlík potvrdil,já si to také tak myslím.;-):yes:

Evo, jenom to nabobtná. Nezi těma půlkama /hrachu nebo čočky, aby bylo jasno!!!;-)/ je uložený malý zárodek klíčku. A při tom loupání a půlení většinou odpadne.:-//

Evo já si myslím,že půlená luštěnina Ti nenaklíčí,je to moje domněnka,přeci jen je porušeno vlastně semeno a tak ten proces nemůže nastat.:-(,ale vydrž třeba někdo ještě poradí,bude vědět nebo bude mít zkušenost.;-)

Dobrý den, POTŘEBUJI PROSÍM POMOCT.
Včera jsem dala namočit a dneska naklíčit mísu plnou hrachu a mísu čočky. Jenže teď jsem se na někde na internetu dočetla, že by se neměl klíčit loupaný a půlený hrách/čočka. Já se šla podívat, a zjistila jsem, že hrách i čočka jsou půlené! Myslíte, že to vubec neklíčí, nebo to po napůlení nejde???? Moc díky

návštěvník 30. 9. 2010 11:26
Prosím vás, můžete tu někdo napsat recept na čočkový salát z naklíčený čočky? Nikde tu není zapsaný.:-(

Ahoj,já dávám čočku i jiná semínka do sítka, jednoduše když jdu kolem propláchnu a vrátím okapávat na misku.Většinou stačí opravdu dvakrát denně. perfektně větrají a ještě ani jednou nezaplesnivěla.
Když mám více druhů tak jsem si koupila na nakličování speciální plastové mističky nad sebe.

Magdalenka, hej, oboch narodov, lebo je to taká výborná naklíčená luštěninová superstar :-);-):-K

Yanull, snaha o ozdravenie oboch národov...;-)

Hodnotím velmi kladně, i když na klíčení se opravdu musí opatrně kvůlí plísním, které se rády tvoří, potvory. Také jsem k tomu jeden čas inklinovala a používala jsem to na filtrační papír. Obstarala mi ho kamarádka z laboratoře, ale údajně se dá použít i ten, co je do kávovarů.Posílám bodík za snahu o ozdravění národa, vďaka milá Magdalenka ;-) :yes::yes::-K

:-p;-):yes:4.bodík

V Čechách se takhle naklíčený a pečený nebo smažený hrách jmenoval pučálka (od slova pučet), dospělí si ho ochucovali solí a pepřem, dětem ho pokapali medem. Stejně se dělalo i naklíčené obilí, tomu se říkalo pražmo. Byl to běžný pokrm v postní době (=doba mezi Masopustem a Velikonocemi), kdy už ubývalo čerstvých zásob a vitamínů bylo třeba ;-)

Znám, dělám, mňam :-D:-D :yes: Konzumuji ale pouze v syrovém stavu, tepelnou úpravou se enzymy totálně zničí ;-)A ty máš bodík ;-)

Na vate klíčim iba žeruchu.
Ale šošovicu, hrach robím tak z 250 g v suchom stave a mám toho po napučaní plné sito. Nezamotajú sa klíčky do vaty?

Já ji klíčím jako Bibinka na táccích - ale jen od zeleniny nebo pečiva a je fakt, že nemusíš tak často hlídat vlhkost. Jinak :-p:-p:yes::yes:

To stojí za zamyšlení. Do pomazánek, číny, dala bych i do těstovinového salátu..hmmm, něco bych měla udělat pro své zdraví. Proto dávám 2 bodíka:yes:

Magdalenko, já jí klíčím na vatě, která je mírně nasáklá vodou. Dám jí do té umělohmotné misky, co se kupuje v ní maso. Nemusíš jí tak často namáčet, takhle jen když se ti zdá, že je vata suchá nakapeš vodu. Dávám ti 1.bodíka:yes:

Tématické fráze:
jak naklíčit čočku, jak naklíčit hrách, salát z naklíčené čočky, jak nechat naklicit cocku, hrach recepty, klíčky z čočky, naklíčená čočka salát, čočka klíčky, klíčky čočka, naklíčené obilí, čočkový salát z naklíčené čočky, jak naklíčit semena, klíčky čočky, recepty z naklíčených semen, naklicene lusteniny recepty, jak klíčit čočku, hrách recept, naklíčit čočku, salát z naklíčených semen, naklíčená čočka saláty

Suroviny:
čočka, hrách

Přidat fotografie receptu