Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jíška do zásoby, na potom

Jíška do zásoby je výborný pomocník v kuchyni. Domácí jíška je určitě lepší a zdravější než kupovaná a časově vás příliš nezatíží. Stačí si vzpomenout včas a udělat jí víc a přebytek uložit v chladničce nebo mrazáku. Pak je rychle po ruce. Jíškou se zahušťují mnohé polévky a omáčky.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Použijeme nepřilnavý hrnec, nejlépe se silnějším dnem. V něm rozpustíme tuk, vsypeme mouku a dobře rozmícháme, dohladka. Na mírném plameni pak za stálého (nebo velice častého) míchání smažíme, než jíška změní barvu - ze světlounké mírně ztmavne. Krok 2: Trvá to přibližně 20 minut, než hotovou jíšku sundáme z ohně a opět za častého promíchávání necháme téměř vychladnout. Pak ji přendáme do zavařovací sklenice, necháme zcela vychladnout, zavřeme a uložíme do lednice. Krok 3: Při použití másla je třeba dát pozor na jeho možné přepálení. Pokud přidáte mouky zbytečně moc, může jíška zhrudkovatět a bude se velmi špatně smažit.

Jak zahušťovat polévky a omáčky. Jde to různými způsoby

Zveřejněno 13. 5. 2015

Poznámka autorky cathleen

Použítí je vhodné do polévek nebo i guláše - u mě je nejpotřebnější při vaření v pomalém hrnci.

Tento recept (návod) jsme kdysi s kamarádkama probíraly na Dámě, a najdete ho třeba i na webu Co nového na kopci.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jíška do zásoby, na potom

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1DwR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jíška do zásoby, na potom

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1DwR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Já jíšku do zásoby nedělám, nemám to ráda a obvzlášť né když je cítit lojem

jíška zadělána, tak už ji jen použít, vypadá to na dobrý recept, tak jsem zvědavý :yes:;-)

Teď jsem si četl komentáře a je tu řeč o lojové jíšce .To byla jedna z prvních věcí ,které jsem se učil .V kuchyni jí byl vždycky velký kastrol a nedovedu si představit lepší guláše ,než byly z lojové jíšky .:-K:-K:-K:-K:-K

yanull: děkuju za záskok:-K
Ta moje jíška není zas až tak světlá - dělá to hodně foťák a taky okno nad vařičem.;-)
Koupenou jíšku jsme měli také jednou, zkusili a zbytel vyhodili. Tahle se mi moc hodí právě do pomalého hrnce:yes:

Drobek: Tak zrovna bramborák bez česneku si představit nedovedu, ale jídlo bez lojové zavářky v pohodě ;-)

zizala: To se nemračím nad zavářkou ale nad kuchařským uměním maminky. Ta byla tak nóbl, že ten sprostý a smradlavý česnek nedávala ani do bramboráku. Umíš si to představit?

Lojovou jíšku si pamatuji - příbuzní pracovali v hospodě a tam ji používali stále. A jídlo s ní bylo dobré.
;-) Od babičky i maminky vím, že za války i po válce, kdy vše bylo na lístky (tj.na příděl), se lojová jíška dělala i doma - lůj byl asi lépe k dostání a také levnější než máslo nebo sádlo. A navíc sádlo i máslo hospodyňky, pokud je vůbec měly, raději použily na namazání chleba, omaštění brambor apod.
:-( Na vysvětlení těm mladším - tehdy nestačilo mít peníze, ale museli jste mít i "lístky" na potraviny, oblečení, cigarety a vůbec snad na všechno. A tak se vesele vyměňovalo - nekuřák vyměnil lístky na cigarety za lístky třeba na maso, atd, atd. Lístky rozdělovaly Národní výbory podle počtu členů domácnosti.

magdalenka: Já to nyní praktikuji většinou tak, že si dělám zásmažku přímo jako základ. Zaliji studenou vodou nebo vývarem a pak pokračuji ve vaření. Pro kuchařky začátečnice jen připomínám, že do horké jíšky se dává voda studená, do vychladlé naopak horká. Třeba to jde i jinak, já to takhle dělám už dlouhé roky.

yanull:granulovanú som kúpila len raz...je to o ničom.:-))

magdalenka: Magdi, dovolím si odpovědět také. My jsme jíšku - zásmažku dávali vždy ke konci vaření, hlavně do polévek, nemusí se moc dlouho vařit, protože je už usmažená. Dělali jsme ji více dohněda, než ji má Iva, nesmí se ale připálit, byla by hořká. S granulovanými jíškami se nedá srovnat, ty jí neleží ani u paty ;-):-p.

Ivi, ako to potom používaš? Vyrýpneš potrebný kúsok a necháš rozpustiť a rozvariť? Asi vyzerám teraz divne, že sa pýtam. Nemám s takouto zásmažkou skúsenosti, vždy robím čerstvú a tá sa správa inak. Dík.

Maminka ji měla v kameninovém hrnku ve špajzu, lednička nebyla a nic se jí nestalo.

yanull: u mojí prababičky to byl modrý smaltovaný rendlíček, dodnes vidím i ten tmavý flíček po odloupnutém smaltu... a v jíšce zatvrdlou malou vařečku, která už očividně taky měla něco za sebou...hmmm, hezká vzpomínka:-*:-)
Jíšce bodík, to je jasné!;-):yes:

Tato jíška u nás byla také vždy v zásobě, malý hnědý kastrůlek vidím ještě dnes, byla usmažená do zlatohnědé barvy a krásně voněla. Ani jsme ji nedávali do ledničky, jen do spížky. Vždy jsme potřebné množství "udloubli" lžící. Nejvíc mi chutnala v bramboračce, tu chuť cítím ještě dnes. Na počest našich maminek a babiček, i autorce + 11 :-p:yes::-K

a jak dlouho v lednici vydrží?:-)

Tématické fráze:
domácí jíška, máslová jíška, jíška ze sádla, lojova jiska, jak dlouho vydrží jiska, zásmažka do zásoby, jak dlouho vařit jíšku, domácí jíška do zásoby, jíska, jíška recept, domácí světlá jíška, jíška ze ze sádla, jíška v lednici, jak dlouho vydrží jíška v lednici, lojová jíška recept, svetla jíška recept, lojova domácí jíška, sadlová jiska, máslová jíška do zásoby, jak na domaci jíšku

Suroviny:
sádlo, mouka hladká, sádlo,

Přidat fotografie receptu