Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Významné dny – středa, 28. května 2025

Den bůčku Národní den

Den bůčku

Bůček se správně označuje jako vepřový bok a jedná se hrudní část prasete s žebry až po pupek. Někdy se žebra prodávají zvlášť. Ptáte se, co bok… Číst dál

Následující významné dny

Den makronek Národní den

Den makronek

sobota, 31. května 2025

Makronky jsou oblíbeným pečivem s kořeny v Itálii, odkud se rozšířily do Francie. Název "makronka" je odvozen z italského slova "maccarone", což… Číst dál

Světový den mléka Světový den

Světový den mléka

neděle, 1. června 2025

Mléko zaujímá mezi potravinami výjimečné postavení. Mýty o jeho údajné škodlivosti byly vyvráceny a mléčné výrobky by na jídelníčku neměly rozhodně… Číst dál

Den oliv Národní den

Den oliv

neděle, 1. června 2025

Olivy jsou plodem olivovníku evropského, což je jeden z nejvíce pěstovaných ovocných stromů na světě. Ano, slyšíte správně. Olivy se řadí mezi ovoce… Číst dál

Světový den cideru Světový den

Světový den cideru

úterý, 3. června 2025

Zdá se vám pivo příliš hořké, víno příliš opojné a limonáda nadmíru sladká? Zkuste cider. Jde vlastně o něco jako jablečné víno, jen s nižším… Číst dál

Den donutů Národní den

Den donutů

úterý, 3. června 2025

Donut (z anglického slova doughnut) je pečivo z kynutého těsta ve tvaru prstence. Chuťově se podobá nám známé koblize, a proto se někdy označuje jako… Číst dál

Den vejce Národní den

Den vejce

úterý, 3. června 2025

Vejce, jak jej máme rádi, je specifický útvar složený ze žloutku, bílku a skořápky. Skořápka musí být tak silná, aby udržela ptáka, který má vysedět… Číst dál

Den sýrů Národní den

Den sýrů

středa, 4. června 2025

Sýr je mléčný výrobek, který se připravuje srážením převážně pasterizovaného mléka. Nejčastějším mlékem je mléko kravské, ale známe i sýry z ovčího… Číst dál

Marie