Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

leden
24

Den arašídového másla


Den arašídového másla
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den arašídového másla připadá každý rok na 24. ledna. V anglicky mluvících zemích je arašídové máslo nepostradatelnou součástí každé svačiny. Tu nejčastěji tvoří dva tenké plátky toastového chleba, promazané bohatou vrstvou arašídového másla a pikantního ovocného džemu nebo marmelády.

Arašídové máslo je relativně zdravá pochutina, vyrobená mixováním arašídů. Ty obsahují velké množství tuku, který při mixování uvolní, takže má výsledná hmota opravdu máslovou konzistenci. V obchodech najdeme arašídové máslo ve více variantách - s křupavými kousky arašídů (crunchy), nebo jemné, krémové konzistence (smooth). Dále pak slané či sladké, to je nejčastěji doslazené javorovým sirupem, či medem. V kupovaném arašídovém másle jsou však přidané ještě konzervanty a dochucovadla, takže nejzdravější variantou je pomazánka připravená doma. 

Jak vyrobit domácí arašídové máslo?

Na výrobě této pochoutky není nic složitého, pomocí jednoduchého návodu to zvládne každý! 

1. Arašídy dozlatova opražíme v troubě (cca 10 minut na 180 °C). 

2. Vychladlé arašídy rozmixujeme v mixéru nebo v blenderu, který je součástí mixéru.

3. Přidáme sůl (nebo med či javorový sirup) podle chuti a mixujeme, dokud nemá hmota požadovanou konzistenci.

Hotové arašídové máslo pak používáme klasicky k mazání chleba, či jako přísadu do moučníků nebo dezertů. Znáte například neodolatelně křehké sušenky z burákového másla, které se přímo rozplývají na jazyku? Nebo máte chuť spíše na měkoučké banánové muffiny s arašídovým máslem, či elegantní kakaové řezy s arašídovým krémem, které budou ozdobou na každém slavnostně prostřeném stole? 

 

Kdo by neměl promeškat Den arašídového másla?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Marie