Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

září
13

Den arašídů


Den arašídů
Zdroj: Pixabay

Národní den

Kdo by neměl rád arašídy. Většinou si je dopřáváme k přímé konzumaci, ale můžeme je použít také při vaření. Například při přípravě nějaké pochoutky asijské kuchyni. Je možné je také přisypat do salátu. Den arašídů najdeme v kalendáři každoročně 13. září. Mnozí z vás možná netušili, že nejde o ořech, ale luštěninu.

Arašídy jsou plody jihoamerické rostliny zvané podzemnice olejná. Sice je také známe pod názvem burské oříšky, o ořechy se však nejedná. Ve skutečnosti jde o luštěniny. Nevyloupený arašíd ve slupce připomíná například lusk fazolí. V kuchyni mají arašídy pestré uplatnění, receptů s touto surovinou najdete na našem webu velké množství. Z mixovaných arašídů se připravuje třeba arašídové máslo, které  používáme klasicky k mazání chleba, či jako přísadu do moučníků nebo dezertů

Kalendář Celý kalendář

Arašídy v kuchyni

A v jakých dalších receptech můžeme plody podzemnice olejné využít? Zkusit můžete třeba kuřecí nudličky se žampiony a arašídy, které při vaření přidáváme nakonec. Olizovat až za ušima se budete, pokud se odhodláte vytvořit arašídovou roládu se šlehačkou. Arašídy nesmí chybět také v thajském salátu s hanger steakem. S arašídy se setkáme v asijské kuchyně ve velké míře, dalším příkladem může být vietnamský salát s kuřecím masem a zeleninou.

 

Kdo by neměl promeškat Den arašídů?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Marie