Den bílého vína
Národní den
Bílé víno si získalo své místo ve světě alkoholických nápojů a svou popularitu si udržuje po celá staletí. Den bílého vína slavíme 4. srpna jako poctu této lahodné pochoutce. A proč si bílé víno zaslouží svůj vlastní den?
Víno je alkoholický nápoj z moštu z vína nebo z klasických hroznů. Kvašením cukrů v plodech hroznového vína vzniká alkohol, který ve víně tvoří cca 9-15 %. Existuje mnoho různých druhů bílého vína, které se liší jak v chuti, tak ve výrobě. Od suchých a svěžích vín, která jsou plná citrusových a zelených ovocných tónů, až po sladší a bohatší odrůdy s tóny tropického ovoce a vanilky. Existuje nespočetné množství chutí, které bílé víno nabízí. Víno má bohatou historii, která sahá až do starověku, a bylo vždy spojováno s oslavami a radostnými událostmi. Věděli jste, že ve středověku bylo víno upozaděno pivem a stalo se nápojem bohatých? Víno zachránilo objevování nových kontinentů a nových výrobních technologií. Mnoho regionů po celém světě je proslulých svými bílými víny a jejich výroba se stala nedílnou součástí místní kultury. Den bílého vína je způsob, jak si připomenout a ctít tuto bohatou tradici i umění přípravy tohoto nápoje.
Mohlo by vás zajímat
Nové recepty a nové chutě
Den bílého vína je skvělou příležitostí pro ochutnávání různých druhů vín a objevení nových oblíbených chutí. Jeho lehkost a svěží chuť ho činí ideálním doplňkem k rybám, mořským plodům, salátům a světlým masům nebo k letnímu ovoci. Pozor, je důležité používat jen taková vína, která nám chutnají. Profesionální kuchaři vaří zásadně jen s vínem, které by s chutí vypili, neboť chuť se přenáší do výsledného pokrmu. Bílé víno dokáže podtrhnout a doplnit chuťové variace jídla. Proto je Den bílého vína také výbornou příležitostí pro pořádání společných večeří s přáteli a rodinou. Můžeme si tak vychutnávat skvělé víno a lahodné pokrmy, které najdete v našem bohatém receptáři. Na zdraví!