Den bramborových lupínků
Národní den
Každý z nás si čas od času rád pochutná na misce křupavých slaných bramborových lupínků. Tak proč si ji nedopřát třeba zrovna 14. března, kdy slavíme den bramborových lupínků? Dáme si je večer k televizi, nebo nabídneme přátelům ke sklence dobrého vína.
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů. U těch kupovaných máme na výběr z opravdu velmi široké nabídky příchutí. Mezi nejoblíbenější určitě patří klasické solené, paprikové, ale také sýrové či slaninové, nebo pikantní hořčicové či křenové. Všechny však mají jedno společné – většinou jsou hodně slané a mastné. Pokud to s jejich konzumací nepřeháníme, jednou za čas si je můžeme dopřát bez výčitek. Zkuste si ale připravit misku křupavých bramborových lupínků doma. Stačí znát několik důležitých zásad, které je potřeba dodržovat, a výsledek bude dokonalý. Důležité je oloupané brambory nakrájet na opravdu tenké plátky a před smažením je dokonale osušit. Mokré plátky brambor by po vložení do horkého oleje silně prskaly, a hrozilo by popálení. Hotové bramborové chipsy z oleje vyndáme na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
Mohlo by vás zajímat
Zdravější bramborové lupínky?