Den brownies
Národní den
Den brownies připadá každoročně na 8. prosince. Dokonale jemný moučník plný čokolády s popraskanou křupavou krustou na povrchu pochází z USA, ale velmi rychle získal oblibu i u nás.
Brownies poprvé upekl v roce 1893 chicagský cukrář na přání majitelky hotelu, ve kterém byl zaměstnán. Od té doby se receptura brownies již trochu změnila, základem se stala čokoláda, kterou dříve nahrazovala melasa. Právě díky tmavě hnědé barvě získal moučník svůj název. Správné brownies musí být uvnitř vláčné, mají velmi výrazně máslovo-čokoládovou chuť a křupavou krustičku s jemnými prasklinami. Můžeme je podávat ještě navíc ozdobené šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. Jejich chuť je tak bohatá, že si stačí ukrojit opravdu jen maličký kousek. A když vás popadne mlsná, ale nechcete péct moučník na celý plech, zkuste si připravit třeba brownies v hrnečku, které zvládne upéct i mikrovlnná trouba.
Co v brownies nesmí chybět?
Receptů na brownies jsou stovky, každý si najde ten svůj oblíbený, který mu chutná nejvíce. V žádném z nich ale nesmí chybět několik zásadních surovin, a těmi jsou: máslo, mouka, cukr, vejce, a hlavně – spousta kvalitní čokolády. Podle vlastní chuti do těsta můžete přidat sekané ořechy nebo drobné čerstvé či sušené ovoce. Pokud rádi experimentujete, zkuste je upéct podle našeho návodu třeba s fazolemi – chuť fazolí v hotovém moučníku skoro neucítíte a uděláte něco pro své zdraví. Za zmínku jistě také stojí odlehčené varianty brownies s cuketou nebo s červenou řepou, fantazii se zkrátka meze nekladou.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den brownies?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů