Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

květen
28

Den bůčku


Den bůčku
Zdroj: Alex Munsell, unsplash

Národní den

Bůček je v našich zemích velmi populární, neboť při správné přípravě je to křehký a lahodný pokrm. 28. května se každoročně slaví Den bůčku a na talíř si dnes naložte pořádnou porci této dobroty. Jaká je vhodná příloha a už jste slyšeli o bůčkové vánočce?

Bůček se správně označuje jako vepřový bok a jedná se hrudní část prasete s žebry až po pupek. Někdy se žebra prodávají zvlášť. Ptáte se, co bok hovězí? Ten se označuje lidově jako pupek a má také důležité místo v české i mezinárodní kuchyni. Vepřové maso má vysoký obsah tuku, ale je křehčí než maso hovězí. Vepřový bok tradičně upravuje pečením, vařením, dušením i uzením aj. Uvařit dobrý bůček vyžaduje čas a trpělivost, ale rozhodně nebudete litovat. Věděli jste, že bůček je velmi oblíbený v asijské kuchyni?

Bůček v naší kuchyni

Vepřový bok na v české tradiční kuchyni široké zastoupení a existuje nespočet receptů. Dá se z něj připravit klasický řízek, vepřový salám, je základem pro anglickou slaninu, je vhodný do Segedínského guláše, dodá chuť vinné klobáse a nesmíme zapomenout na vepřové výpečky se zelím. Po upečení z něj můžete připravit pomazánku, nebo jej podávat s lákavou přílohou aj. Možností je skutečně mnoho, inspirujte se na přípravu v našem receptáři a zkuste i naprosto originální bůčkovou vánočku.

Kdo by neměl promeškat Den bůčku?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie