Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

duben
20

Den čaje


Den čaje
Zdroj: Pixabay

Národní den

Čaj se těší celosvětově velké oblibě. Svěží a voňavý nápoj připravovaný ze sušených listů čajovníku čínského má pro lidské tělo blahodárné účinky. Jeho den najdeme v kalendáři 20. dubna.

Čaj je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších nápojů na světě. Vyrábí se z listů rostliny Camellia sinensis, která pochází z Číny, ale nyní se pěstuje v mnoha jiných částech světa. Historie tohoto nápoje čítá několik tisíc let. Postupem času se vyvinuly různé druhy tohoto nápoje. Čaj našel také své využití v kuchyni jako ingredience a stal se složkou mnoha receptů, především pak v asijské kuchyni. V té čínské se například využívá k tomu, aby dodal masu a zelenině jemnou kouřovou chuť. V některých zemích je čaj důležitou součástí společenských a kulturních tradic. Za zmínku stojí třeba Velká Británie.

Jak využít čaj v kuchyni

Čaj je výborný, ať už se užívá jako osvěžující nápoj, nebo ke zvýraznění chuti pokrmů. Tvoří všestranný a oblíbený základ kulinářských tradic po celém světě. S čajem se můžeme setkat třeba při přípravě čajových sušenek, což je moučník, který je u nás tradičně oblíbený. Milovníci vajec a asijské kuchyně mohou sáhnout po čajových neboli marinovaných vejcích, což je jedna z oblíbených asijských dobrot. Při přípravě tohoto receptu se vejce povaří v nálevu ze sójové omáčky, černého čaje a směsí koření.

Kdo by neměl promeškat Den čaje?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Marie