Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

listopad
8

Den cappuccina


Den cappuccina
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den cappuccina připadá každoročně na 8. listopadu. Označení tohoto oblíbeného horkého nápoje je odvozeno od italského výrazu pro kápi. Pochází od kapucínských mnichů a název se údajně odvinul od barvy jejich pláště. Věděli jste, že stroj patentovaný k výrobě cappuccina byl vynalezen v Itálii na počátku 20. století?

Pro cappuccino je typické, že se podává v širších porcelánových šálcích. Třetinu tohoto původem italského nápoje tvoří espresso, třetinu mléko a třetinu mléčná pěna. Jak jej správně připravit? Nahřejte si hrnek na cappuccino, do kterého si připravte zmíněné espresso. Dále si našlehejte pěnu za pomoci trysky horké páry. Mléko s mléčnou pěnou nalijte do šálku s espressem. S pěnou si klidně pohrajte, můžete ji kreativně ozdobit obrázky, kterým se říká latte art.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Cappuccino

Cappuccino je původně italský kávový nápoj, který si našel své příznivce i u nás. Obsahuje 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Podává se v širších porcelánových šálcích, a někdy bývá zdobený obrázky, vytvořenými v mléčné pěně.

Jak udělat správně chutné cappuccino

Připravené cappuccino by mělo mít teplotu ideální k okamžité konzumaci. A několik rad: nesypte do šálku žádnou skořici, přebili byste dokonalou chuť kávy. Pokud použijete plnotučné mléko, je cappuccino krémovější a celkově chutnější.

Jak už jsme zmínili, historie tohoto horkého nápoje sahá na počátek 20. století, konkrétně do roku 1901, kdy si stroj k výrobě cappuccina nechal patentovat Luigi Bezzera. Popularitě se cappuccino začalo těšit po druhé světové válce. Zhruba v té době vzniklo cappuccino v té podobě, v jaké ho známe dnes.
 

Kdo by neměl promeškat Den cappuccina?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie