Den cereálií
Národní den
Den cereálií připadá na 7. března. Také ve vás slovo “cereální” vyvolává představu něčeho zdravého či dietního? Skutečnost je jednodušší. Cereálie jsou synonymem pro obiloviny. Svůj název dostaly podle bohyně úrody a plodnosti jménem Ceres. Ta prý podle starých bájí přinesla lidem pšenici a naučila je orat. Zajistila jim tak hlavní zdroj obživy – úrodu. Nejvýznamnějšími cereáliemi jsou pro nás zřejmě pšenice a žito, bez kterých se neobejde výroba našeho klasického a oblíbeného pečiva.
Jako cereální označujeme všechny výrobky obsahující obiloviny - tedy chleba i klasické bílé rohlíky, koláče, nebo třeba bábovku. Pokud ale chcete v obchodě sáhnout po skutečně zdravém pečivu, orientujte se raději podle označení “celozrnný”. Celozrnná mouka se vyrábí mletím všech částí zrna – tedy kromě moučného jádra i klíčků a obalu, proto obsahuje mnohem více vlákniny a dalších tělu prospěšných látek než mouka bílá. Ale pozor – tmavé pečivo nemusí být automaticky i celozrnné. Často je pouze přibarvené kulérem, a ne tmavé přirozeně použitou zdravou celozrnnou moukou.
Slané pečivo
Ať už se pustíte do pečení s droždím nebo kváskem, odměnou vám bude křupavá kůrka, nadýchaná jemná střídka a neodolatelná vůně. Většinou postačí pár základních surovin, které můžete doladit podle své… Podívejte se na všechny slané pečivo.
Nejdůležitější obiloviny
Pšenice je celosvětově nejdůležitější obilovinou zajišťující lidem výživu, pro pekařské využití obilovinou nejdůležitější. Ať jde o pšenici obecnou nebo pšenici tvrdou sklovitou (na výrobu mouky semoliny). Nesmíme zapomenout na špaldu, nešlechtěný druh pšenice s vyšším obsahem vlákniny, minerálů a vitamínů skupiny B. Špalda se stává velmi populární právě díky příznivým vlivům na lidské zdraví, pečivo z ní má lehkou vůni po oříšcích.
Druhou nejčastěji využívanou obilovinou na výrobu mouky je žito. Pečivo z něj má (vedle toho pšeničného) tmavší barvu a hutnější střídu.
Další často používanou obilovinou je ječmen. Také patří k velmi starým obilovinám. Využíváme ho na výrobu krup, kávových náhražek a sladových výtažků – ty jsou třeba v pivovarnictví nebo pekařství.
Jistě znáte i oves - ten nejčastěji používáme ve formě ovesných vloček, nebo také rýži, hlavní surovinu populárního rizota (či italského rissotta), skvělou přílohu k omáčkám nebo masu, či nasladko, v rýžových nákypech a kaších.
Důležitou obilovinou je také přirozeně bezlepková pohanka, původem velmi stará plodina. Kromě minerálů a vitamínů E a skupiny B, je pohanka velmi ceněná pro svůj vysoký obsah rutinu (vitamín P). Rutin zlepšuje pružnost cévních stěn a pomáhá v boji proti křečovým žilám. Vyzkoušejte např. chutnou pohankovou kaši, nebo pohankové karbanátky se sýrem.
Kukuřice – významná potravinářská a krmná plodina, pocházející z Ameriky. Její zrna mají nejvyšší energetickou hodnotu ze všech obilovin. Kukuřičnou mouku používáme na výrobu polenty a cornflakes.