Den čerstvých rajčat
Blíží se sezóna šťavnatých červených rajčat, které již dnes 6. dubna slaví svůj velký den. Existuje jich nespočet druhů lišících se barvou i chutí a snadno je můžeme pěstovat na balkoně, nebo na zahradě. Úrodu pak zpracujeme v teplé i studené kuchyni.
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté, protože obsahují téměř 94 % vody. Konzumujeme zralá rajčata, která jsou bohatá na beta karoteny a vitamín C. Nezralé plody obsahují jed solanin, proto je dobré zelená rajčata nechat dozrát minimálně v domácích podmínkách. Rajčata jsou nejen pochoutkou a přílohou, ale pravidelná konzumace podporuje naši imunitu, pročišťuje organismus a má prospěšný vliv i na krvetvorbu. Plody doporučujeme neloupat a jíst se slupkou, která obsahuje spoustu vlákniny.
Jak zpracovat rajčata
I když je rajče ovoce, chutí rozhodně nepatří do ovocného salátu. Ovšem pokud je použijeme na slané chuťovky, do Caprese s mozzarelou, nebo v kombinaci s balkánským sýrem, jsou rajčata nepřekonatelná. Perfektní jsou také jako příloha v podobě rajčatového salátu s cibulí. Rajčata můžeme i zavařovat, nebo sušit. Nejznámější zavařenina z rajčat je kečup, který si snadno můžeme udělat doma. Při vaření rozhodně využijeme rajčatový protlak, který si připravíme z uvařených a následně rozmixovaných rajčat. Výborně se hodí na rajskou omáčku nebo polévku. Přebytek úrody pak zpracujeme do oblíbeného letního pokrmu, kterým je lečo, nebo čalamáda.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den čerstvých rajčat?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více