Den česneku
Národní den
Mnoho lidí si vaření bez česneku nedovede představit. Jde o nepostradatelnou ingredienci s pestrou škálou využití v kuchyni. Ať už jde o přípravu těstoviny či kuřecího kari, přidání česneku lze pozvednout chuť pokrmů na vyšší úroveň. Den této oblíbené zeleniny připadá každoročně na 19. dubna.
Česnek se používá při vaření už tisíce let. Má štiplavou chuť, která se však během tepelného zpracování zjemní. Stačí vzít stroužek této zeleniny, oloupat jej, nakrájet nebo rozdrtit a přidat do pokrmu. Lze jej použít na začátku vaření, čímž se jeho chuť promítne plně do připravovaného jídla, či až v samém závěru, pokud chceme, aby měl výsledek výraznou česnekovou chuť.
Jak využít česnek v kuchyni
Česnek lze použít v široké škále jídel, od polévek a dušených pokrmů až po smaženice a marinády. Je vynikající k těstovinám, rybám i kuřecímu masu. Hodí se skvěle do bramborových pokrmů, zapékaných jídel i gulášů. Zcela zásadní roli hraje v bramborácích, které si bez česneku snad ani nejde představit.
Jde o nezbytnou surovinu v každé kuchyni, je znám i pro své zdravotní přínosy. Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den česneku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Milujete drobenku? Připravte si ji zásoby a podle jednoduchého návodu dobře zabalte a zamrazte. Vydrží až tři měsíce
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti