Den cibule
Národní den
Pokud nejste její zarytí odpůrci, nedá se bez cibule v kuchyni prakticky obejít. Najdete ji ve většině receptů na slané pokrmy. Navíc je tato zelenina také mimořádně zdraví prospěšná, na což můžete myslet, až se při jejím krájení zase rozpláčete. Její den najdete v kalendáři 27. června.
Cibuli používáme pod vajíčka, do omáček, třeba guláš si bez ní snad ani nedovedeme představit. Však je tu s námi tato zelenina už hodně dlouho. Už staří Sumerové dobře věděli, jak ji využít. Nejstarší zmínky o cibuli pocházejí už ze 3. tisíciletí před naším letopočtem. A sice z oblasti střední Asie, odkud se později přes Dálný Východ dostala do Evropy. Už tehdy se využívalo toho, že neklade vysoké nároky na pěstování a dá se jednoduše a po delší dobu skladovat.
Komu vadí, že při krájení cibule slzí oči, může se podívat na několik tipů, jak zarudlým očím předejít. Redakce Topreceptů za vás vyzkoušela na vlastní kůži několik babských rad i zaručených tipů, jak nakrájet cibuli bez slz. Ideální je dát oloupanou cibuli před krájením na 15 minut do mrazáku do mrazáku.
Mohlo by vás zajímat
Co vařit z cibule
Cibule je nejzdravější syrová, je považována za jednu z nejléčivějších potravin. Ne každý ji však v takové stavu snese. Stravitelnější bývá pečená nebo vařená. Vynikají je také z grilu. Cibule bývá součástí salátů, kam se může dát právě syrová, nebo alespoň krátce spařená. Cibuli přidáváme do mnoha druhů pomazánek, které příjemně ochutí. Velmi často se dává do masový pokrmů – přidáváme ji pod maso, do gulášů a omáček. Cibule také může vylepšit chuť mnoha polévek. Výborná je v bramboračce nebo v gulášové, houbové či zelné polévce. A tím přehled využití této všestranné zeleniny zdaleka nekončí. A pozor! Slupky z cibule do koše nepatří. Využijete je jako koření, uplatní se ve vývaru a vylepší i vařenou rýži.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den cibule?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Brokolicové gnocchi si zamilujete: Příprava je snadná, chuť luxusní, s malým trikem je navíc budete mít jako z restaurace