Den čokoládových lanýžů
Národní den
Patříte k milovníkům čokolády? Oslavte s námi 2. května Den čokoládových lanýžů. Se vzácným druhem houby nemají nic společného, zato patří k nejlepším pralinkám, na kterých si můžeme pochutnat a snadno si je připravit i doma.
Čokoláda patří k hříšným dobrotám a má nespočet milovníků po celém světě. Aby ne, je to dokonce afrodiziakum a pomáhá spolehlivě zahnat stres a zvýšit koncentraci naší mysli. Jejích variant je nespočet, avšak na jazyku rozplývající se čokoládové lanýže patří stále k nejoblíbenějším. Přitom tato lahůdka vznikla "omylem" ve Francii, kdy kuchařský učen nechtěně vylil čokoládovo-smetanový krém do misky s kousky čokolády. Hmota ztuhla a chlapec z ní vytvořil kuličky, které obalil v kakau. Vzhledem velmi připomínají vzácné houby lanýže a odtud také dostaly své pojmenování. Francouzi jsou dodnes proslaveni výrobou čokoládových lanýžů, které jsou k dostání po celém světě.
Čokoládová ganache
Jak na domácí čokoládové lanýže
Základem lanýžů je jednoduchá čokoládová ganache [ganáš] připravená ze tří surovin: hořké čokolády, smetany a másla. Čokoládu vybíráme kvalitní s vyšším obsahem kakaa a smetanu minimálně 30 %. Na čokoládové lanýže smetanu zahřejeme téměř k varu a nalijeme ji na nalámané kousky čokolády. Přidáme kousek másla a mícháme, dokud se hmota zcela nespojí. Zakryjeme fólií a dáme tuhnout na jeden den do chladničky. Chvíli před přípravou necháme ganache povolit při pokojové teplotě. Lžičkou nabíráme potřebné množství hmoty a rychle tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau nebo oříšcích. Můžeme vkládat do papírových košíčků a necháme ztuhnout.