Den čokolády
Národní den
Čokoláda, oblíbená po celém světě, má svůj svátek 28. října. Je to nejpopulárnější, vynikající sladkost, jejíž původ je zahalen mýty a tajemstvím. Historie čokolády začíná ve střední Americe dávno před příchodem Evropanů, kdy kakaové boby pěstovali Mayové a Aztékové. Sám název čokoláda je pravděpodobně odvozen od aztéckého slova xocolātl (čteno šokolatl) - hořké pití.
Základem čokolády jsou kakaové boby, které patří k přirozeným zdrojům antioxidantů a k superpotravinám. Indiáni je nazývali pokrmem bohů. Konzumace čokolády v nás vyvolává pocity štěstí, čokoláda povzbuzuje, a dokonce působí jako lehké afrodiziakum. Obrovská obliba čokolády přímo vybízí k jejímu obohacení o další pochutiny. Ať jsou to ořechy nebo oříšky, rozinky, citrusová kůra, či ušlechtilé destiláty. Zvláštní, a v poslední době stále oblíbenější je spojení čokolády s mořskou solí nebo ostrým chilli.
Mohlo by vás zajímat
Kterou čokoládu si vyberete?
Hořkou, mléčnou, bílou, ledovou, fondánovou nebo rubínovou?
Hořkou čokoládu určenou na vaření obvykle využijeme při přípravě čokoládových zmrzlin, sušenek, bábovek, muffinů, cupcaků a dalších moučníků. Buď přímo strouhanou do těsta nebo ve formě čokoládové polevy. Děti zase mají v oblibě čokoládu domácí, připravenou ještě podle receptů po babičce.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den čokolády?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Odkud je čokoláda? Kakao vařili už Mayové, pro Aztéky byly kakaové boby platidlem
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky