Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

duben
4

Den Cordon bleu


Den Cordon bleu
Zdroj: Pixabay

Národní den

Už se vám klasické řízky v trojobalu přejedly? Oslavte s námi 4. dubna den Cordon bleu výtečným francouzským řízkem s překvapením uvnitř. Připravuje se z jemného telecího masa, na povrchu je křupavý, po zakrojení šťavnatý a chuťově výrazný.

Tento pokrm zvaný Cordon bleu [kordon blé], často chybně psaný v restauracích jako Gordon bleu, je plněný řízek původem z Francie. Jmenuje se po francouzském nejvyšším kuchařském vyznamenání (Cordon bleu= modrá stuha). Právě v Paříži vznikla v 19. století stejnojmenná soukromá škola nejvyššího kuchařského umění "Le Cordon Bleu", kde vytvořili recept na tento výtečný řízek, který je v dnešní době rozšířený po celém světě. Základem je kvalitní telecí maso, šunka a sýr s modrou plísní, nebo sýr typu Gouda, Ementál či Raclette. 

Jak připravit Cordon bleu

Abychom docílili pravého Cordon bleu, je třeba použít telecí maso, které je křehké, jemné a dietní. Telecí řízky rozklepeme opatrně přes fólii nebo sáček, abychom docílili větších plátků. Plátky masa osolíme a opepříme dle naší chuti. Na polovinu každého řízku dáme plátek šunky a plátek plísňového sýru, nesmí však přečnívat. Nakonec zabalíme do rolády a kraje můžeme zafixovat párátkem. Takto připravené maso obalíme v tradičním trojobalu, nejdříve v hladké mouce, dále v rozšlehaném vejci s trochou mléka a v závěru ve strouhance. Vložíme do rozehřátého oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Nejlépe Cordon bleu chutná s vařenými brambory a petrželkou

Kdo by neměl promeškat Den Cordon bleu?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Marie