Den Cordon bleu
Národní den
Už se vám klasické řízky v trojobalu přejedly? Oslavte s námi 4. dubna den Cordon bleu výtečným francouzským řízkem s překvapením uvnitř. Připravuje se z jemného telecího masa, na povrchu je křupavý, po zakrojení šťavnatý a chuťově výrazný.
Tento pokrm zvaný Cordon bleu [kordon blé], často chybně psaný v restauracích jako Gordon bleu, je plněný řízek původem z Francie. Jmenuje se po francouzském nejvyšším kuchařském vyznamenání (Cordon bleu= modrá stuha). Právě v Paříži vznikla v 19. století stejnojmenná soukromá škola nejvyššího kuchařského umění "Le Cordon Bleu", kde vytvořili recept na tento výtečný řízek, který je v dnešní době rozšířený po celém světě. Základem je kvalitní telecí maso, šunka a sýr s modrou plísní, nebo sýr typu Gouda, Ementál či Raclette.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit Cordon bleu
Abychom docílili pravého Cordon bleu, je třeba použít telecí maso, které je křehké, jemné a dietní. Telecí řízky rozklepeme opatrně přes fólii nebo sáček, abychom docílili větších plátků. Plátky masa osolíme a opepříme dle naší chuti. Na polovinu každého řízku dáme plátek šunky a plátek plísňového sýru, nesmí však přečnívat. Nakonec zabalíme do rolády a kraje můžeme zafixovat párátkem. Takto připravené maso obalíme v tradičním trojobalu, nejdříve v hladké mouce, dále v rozšlehaném vejci s trochou mléka a v závěru ve strouhance. Vložíme do rozehřátého oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Nejlépe Cordon bleu chutná s vařenými brambory a petrželkou.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den Cordon bleu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
Jak nejlépe obalit řízky? Trojobal pro změnu ochutíme bylinkami a kořením, část strouhanky nahradíme kukuřičnými lupínky
Chutě známých politiků: Macron miluje cordon bleu, jídelníček mu ale hlídá manželka