Den cukety
Národní den
Cukety jsou ideální surovinou k přípravě letních pokrmů. Obsahují hodně vody, spoustu vitaminů a minerálů a zároveň málo kalorií. V kuchyni toho z nich můžeme vykouzlit mnoho a na našem webu najdete mnoho receptů pro vaši inspiraci. Hold cuketám můžete vzdát každoročně 8. srpna, na kdy připadá Den cukety.
Cukety můžete smažit či zapékat, skvěle se hodí také k přípravě polévek. Tato svěží letní zelenina má v kuchyni všestranné využití. Především jsou osvěžující a na rozdíl od salátových okurek mají pevnější konzistenci, takže s nimi opravdu můžete kouzlit. V ideálním případě nenechávejte cuketu přerůstat a sklízejte mladé plody. Ty se totiž zpracovávají velice snadno. Zpracování větších a starších cuket bývá obtížnější, ale využití lze najít i pro ně. Nejprve musíme oloupat jejich tuhou slupku a odstranit pevná semínka. Plátky cukety je dobré nechat tzv. vypotit. Přerostlé cukety se hodí třeba na přípravu ostrého čatní.
Jak využít cukety v kuchyni
Mezi oblíbené cuketové pokrmy patří cuketový koláč neboli cukeťák, jehož základem jsou nastrouhané cukety, vajíčka a strouhaný sýr. Za horkých letních dnů se hodí cuketová polévka, která nejenomže zasytí, ale také osvěží. Jelikož cukety nemají příliš výraznou chuť, je vhodné přidat třeba koriandr. Za ochutnání stojí také hustý cuketový krém s hráškem. Z cuket můžete také péct sladké moučníky. Těsto, které připravíte z nastrouhané cukety, bývá jemné a vláčné. Do moučníků je možné zužitkovat i starší cukety. Mezi oblíbené recepty patří třeba cuketový perník.