Den "Dej si dezert"
Národní den
Dezertům se s oblibou říká sladká tečka, bývají totiž zpravidla vrcholem celého menu. Nějakou sladkou pochoutku si čas od času dopřeje snad každý z nás. Věděli jste, že v kalendáři je Den "Dej si dezert"? Najdete jej pod datem 4. září.
Slovo dezert pochází z francouzského výrazu desservir, který bychom mohli přeložit jako „uklidit ze stolu“. Jde obvykle o malou porci jídla, zpravidla sladkého, kterému málokdo odolá. Může se jednat o dortík, pudink, moučník či zákusek. Co se podává jako dezert, ať už po jídle nebo ke kávě, záleží na místopisných, ale i rodinných zvyklostech. Například v Itálii je oblíbené tiramisu a krémová panna cotta, v Americe zase nedají dopustit na čokoládové brownies či cheesecake. U nás se s oblibou podávají třeba míša řezy, které si můžete připravit podle následujícího receptu, ale i větrníky, laskonky, věnečky, kremrole, špičky a mnoho dalších pochoutek.
Jaké jsou nejoblíbenější světové dezerty
Sladkých teček je obrovské množství a mají kořeny v různých zemích. Slovo dezert nepochází z Francie náhodou, je to totiž země mistrů cukrářů. Pochází odsud třeba čokoládový fondant. Dále jsou pro francouzskou kuchyni typické pestrobarevné makronky plněné máslovým krémem, na jejichž výrobu budete potřebovat vaječné bílky, cukr, mandlovou mouku a potravinářské barvivo. Mezi oblíbené francouzské dezerty patří také Tarte Tatin neboli obrácený jablečný koláč. Itálie dala světu pro změnu nepečené tiramisu, ale také smetanovou dobrotu zvanou panna cotta. Nezaostává ani Rakousko. Kdo by nemiloval kombinaci čokolády, meruňkové marmelády a šlehačky, která se proslavila pod názvem Sacher dort? Jaký je světový dezert českého původu? Můžeme za něj považovat tradiční český koláč s makovou, povidlovou či tvarohovou náplní.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den "Dej si dezert"?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů