Den drůbežího
Národní den
Den drůbežího masa najdeme v kalendáři 19. března. Drůbeží je populární kvůli skvělé chuti i pestré možnosti zpracování. Navíc obsahuje spoustu pro lidský organismus prospěšných látek. Nejoblíbenější je dlouhodobě kuřecí maso či krůtí. Dále si s oblibou pochutnáváme na kachně či huse. Na našem webu najdete mnoho receptů, jak drůbeží maso zpracovat.
Z drůbežího masa lze vyrobit širokou paletu dobrot. Kdo má rád libové maso, ten sáhne po kuřeti či krůtě. Maso této drůbeže je díky nízkému obsahu tuku snadno stravitelná a hodí se pro přípravu lehkých a dietních pokrmů. Naopak kuře a husa mají maso tučnější a kvůli tomu i vydatnější. Obsahuje také vysoký podíl nenasycených mastných kyselin.
Drůbeží maso
Vedle skvělé chuti a širokých možností zpracování poskytuje drůbeží maso lidskému organismu řadu cenných látek – vitaminu C a B, významné množství hořčíku, železa a fosforu. Libová drůbež, k níž… Podívejte se na všechny drůbeží maso.
Recepty z kuřecího masa
Kuřecí maso je v našich končinách patrně nejoblíbenějším druhem masa. Mezi jeho hlavní přednosti patří všestranné využití v kuchyni, nutriční hodnoty a cena. Je velmi dietní a lehce stravitelné, obsahuje malé množství cholesterolu, je bohaté na bílkoviny.
Recepty z krůtího masa
Krůtí maso je jedním z nejoblíbenějších druhů drůbežího masa. Je dietní, snadno stravitelné a obsahuje vysoké množství bílkovin, zinku, železa a vitaminu B12. Pro pečení vcelku, ať už s nádivkou, nebo bez ní, je vhodné vybírat mladší a menší kusy, jejichž maso je křehčí a šťavnatější, úprava zabere méně času, ale hlavně se vejde dobře do trouby. Na našem webu najdete pestrou škálu receptů z krůtího masa.
Recepty z husího masa
Husa je nejtučnějším druhem drůbeže, vyniká svou osobitou a výraznou chutí. Obsahuje třikrát více vitaminu B2 a dvakrát tolik vitaminu B6 než kuře. U nás se tradičně podává jako slavnostní pokrm o Vánocích, také o svátcích svatého Václava a Martina. Světově proslulou specialitou jsou ztučnělá játra neboli foie gras.
Recepty z kachního masa
Kachna se hojně využívá v asijské kuchyni. Přidává se výrazné koření jako zázvor, skořice, hřebíček nebo garam masala. V české kuchyni se připravuje nejčastěji pečená, ochucená kmínem a solí. K tomu mnozí přidávají zelí a samozřejmě knedlíky, popřípadě i špenát.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den drůbežího?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý