Den dýně
Národní den
Den dýně připadá na 26. října. Když se řekne podzim, každému se hned kromě zralých jablíček a padajícího listí vybaví dýně. Tyto impozantní krasavice kralují na podzim téměř každé zahradě. Hýří barvami a tvary, od kulatých, přes podlouhlé třeba ve tvaru hrušek, až k těm maličkým, pestrobarevným, sloužícím pouze k okrase našich předzahrádek nebo podzimních truhlíků v oknech.
Dýně je královnou nejen na podzimních záhonech, ale i v kuchyni. Málokterá zelenina se dá využít takřka úplně beze zbytku jako tato. Některé druhy dýní se nemusí před tepelnou úpravou ani loupat, jejich slupka vařením nebo pečením změkne tak, že ji v jídle nepoznáte. Možností, jak zužitkovat dužinu dýní je nepřeberné množství. Od polévek, přes pyré jako přílohu k masu, dýňovou bábovku, muffiny a cheesecake, až po nesmrtelný dýňový kompot. No a co se semínky? Ta opražíme a solená či nesolená mlsáme po večerech u televize. Jsou nejen chutná, ale také úžasně zdravá.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…
Znáte tyto dýně?
Hokkaido - malá dýně oranžové nebo zelené barvy, bohatá na vitamíny A, B, C a E. Před tepelnou úpravou ji není třeba loupat, v průběhu vaření nebo pečení slupka změkne tak, že se dá bez problému konzumovat. Hokaido je skvělá na krémovou dýňovou polévku, dýňové pyré, muffiny, nebo jen tak, nakrájená na kousky a upečená na plechu s trochou olivového oleje a koření či bylinek.
Muškátová – příbuzná dýni hokaido, její nejznámější odrůdou je dýně máslová s příjemnou oříškovou, až jemně máslovou chutí. Hodí se nejlépe k pečení, jako příloha k masu, nebo syrová do salátů.
Špagetová – oválná žlutá nebo žíhaná dýně pocházející z Japonska. Název dostala díky své zvláštní dužině. Ta se po upečení dělí na tenká vlákna, která se opravdu podobají špagetám.
Tykev velkoplodá (dýně Goliáš) - největší odrůda dýně, může dorůst až do 50 kg! Hodí se na přípravu sladkých i slaných jídel, legendární dýni jako ananas z ní připravovaly už naše babičky. Skvělý je i dýňový džus, marmeláda nebo chutney (čatní).
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den dýně?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle