Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

listopad
12

Den francouzské omáčky


Den francouzské omáčky
Zdroj: Unsplash, Oat Canada

Národní den

Den francouzské omáčky připadá na 12. listopadu. Pro francouzskou kuchyni jsou omáčky různých chutí opravdu typické. Nakombinovat jich lze obrovské množství, a to od těch s jednoduchou přípravou, až po ty náročnější na čas, postup i použité suroviny.

Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné vytvořit nepřeberné množství dalších lahodných omáček, které podáváme s bezpočtem jídel – s rybami, masem, zeleninou, těstovinami atd.

Francouzská

Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…

Omáčka jako královská disciplína

Ve Francii je příprava omáčky považována za královskou disciplínu. Omáčky patří me tradiční francouzské recepty. Za samotný základ francouzské kuchyně bývá považována bešamelová omáčka, která je velice jednoduchá na přípravu a lze toho z ní připravit opravdu hodně. Hodí se třeba při přípravě krémových polévek, zapékaných pokrmů, ale i italských lassagní. 

Velouté z máslové jíšky má také svůj původ ve francouzské kuchyni. Název této omáčky je odvozen od francouzského velours, což v překladu znamená samet. Pozor, často bývá zaměňována s bešamelem. 

Kdo by neměl promeškat Den francouzské omáčky?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie