Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

září
1

Den gyrosu


Den gyrosu
Zdroj: Pixabay

Národní den

Gyros je oblíbenou pochoutkou řecké kuchyně. Věděli jste, že slovo gyros původně označovalo koření, až pozdě bylo spojeno s vynikajícím pouličním jídlem. Co si zkusit připravit gyros pěkně doma? Třeba 1. září, tedy v den, na který připadá Den gyrosu.

Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak servírují ve speciálním pita chlebu. To vše společně s cibulí a dalšími druhy zeleniny. Někdy je se do chlebové placky balí rovnou s masem také hranolky, a pak se vše zalije omáčkou z řeckého jogurtu a okurek, kterou známe jako tzatziki. Gyros bývá zpravidla z vepřového masa, jako koření se nejčastěji používá oregano, máta a mletá paprika.             

Jak na domácí gyros

Gyros jako z řecké taverny si ovšem můžete připravit i doma. Na našem webu najdete mnoho receptů pro inspiraci. A některé se obejdou i bez grilu. Nejprve připravíme tzatziky: salátovou okurku oloupeme, nastrouháme a nezapomeneme z ní vymačkat vodu. Následně okurku promícháme s bílým jogurtem - osolíme, opepříme a můžeme přidat i pár prolisovaných stroužků česneku. Maso nakrájíme na nudličky. Můžeme kombinovat kuřecí i vepřové maso. Koření zvolte dle chuti. Nabízí se sladká paprikakuličky pepřesušený rozmarýn, oregano. Můžete přidat i celá semínka koriandru, dále potřebujete extra panenský olivový olej. Na pánvi s troškou oleje osmahneme. Napřed vepřové maso, protože trvá déle, než se zatáhne. Po chvíli k němu přidáme kuřecí. Jako přílohu můžete podávat hranolky či si zkusit připravit pita chleby.

Kdo by neměl promeškat Den gyrosu?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Marie