Den horké čokolády
Národní den
Dovedete si za chladného zimního večera představit něco lepšího, než příjemné posezení u krbu s hrníčkem horké čokolády v ruce? Oslavte den horké čokolády 31. ledna třeba právě šálkem této horké dobroty se špetkou voňavého koření.
Už staří Mayové věřili, že čokoláda má magické schopnosti. Možná že ano - jen jeden šálek člověka zahřeje, zasytí a dodá energii na několik hodin. Navíc umí navodit úžasný pocit spokojenosti! Horká čokoláda se dá připravit mnoha způsoby. Nejjednodušší je mléko svařit se sypkou instantní směsí na horkou čokoládu. Pokud si ale dáme práci s přípravou poctivé horké čokolády, výsledek bude stát za to. A jak na to? Plnotučné mléko pomalu zahříváme a rozpouštíme v něm kvalitní čokoládu. Horký nápoj můžeme ještě vylepšit tak, že část mléka nahradíme smetanou. Pak už jen přidáme koření - k čokoládě se skvěle hodí skořice, hřebíček či vanilka. Fantazii se meze nekladou, podle chuti můžeme do šálku horké čokolády přidat ještě špetičku chilli. Dětem jistě udělá radost, když jim do hrníčku přidáme pár drobných bonbonů marshmallow. Jakmile se v horkém nápoji rozpustí, vytvoří na jeho povrchu lahodnou pěnu a čokoládu ještě více dosladí.
S čokoládou po celém světě
Ve Španělsku nebo Itálii mají rádi horkou čokoládu hustou, konzistencí spíše připomínající řídký pudink. Kromě čokolády do ní totiž přidávají kukuřičný nebo bramborový škrob, a díky němu má pak čokoládový nápoj dokonale krémovou konzistenci. Horkou čokoládu pak dochucují ještě špetkou skořice a pepře. Ve Španělsku ji pak často podávají spolu s tyčinkami churros, které v ní rádi namáčejí. A znáte champurrado? Zajímavosti o tomto mexickém svátečním nápoji si přečtěte v našem článku.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den horké čokolády?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek
Champurrado - horká mexická čokoláda je nejlepším nápojem na zahřátí do chladných dnů. Se skořicí provoní celý dům
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu