Den housek
Národní den
K snídani není nic lepšího, než voňavé a pěkně křupavé housky. Pokud to máte do pekárny daleko, můžete si toto pečivo připravit doma. Zvládnout správné zapletení není sice úplně jednoduché, ale s trochou snahy to jistě zvládnete. A proč to třeba nezkusit 11. září? Právě na toto datum totiž připadá Den housek.
Domácí nadýchané housky s typickou vůní se nedají s těmi ze supermarketů vůbec srovnávat. Ty kupované totiž bývají často gumové a moc si na nich nepochutnáte. To je důvod, proč se bez váhání pustit do přípravy domácího pečiva. Je však třeba myslet na to, že nepřipravujeme nic s dlouhou trvanlivostí. Pečivo chystáme z kynutého těsta je totiž určené k rychlé spotřebě. Nejlepší je ho sníst do 24 hodin od upečení, protože postupně ztrácí svou nadýchanost a vláčnost.
Jak připravit domácí housky
Domácím houskám dodá nadýchanost správně vzešlý kvásek, jemnost a vůni jim pak dodá máslo. Rady a tipy, jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly, najdete v tomto článku. Pamatujte, že na kvásek se používá „vlažná tekutina“ - je to tekutina teplá tak, že teplotu sotva pocítíte na prstech, pokud je do vody strčíte (tzn. má něco ke 39 °C). Horká nebo vřelá voda může kvasinky spařit a těsto nevykyne. Naše babičky kvásek dělaly tak, že utřely droždí s cukrem a teprve pak přidávaly tekutinu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den housek?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Black Friday Toprecepty.cz a Apetit: Nakupte kuchařky s až 50% slevou a připravte tak sobě i ostatním krásné Vánoce
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti