Den irské kávy
Národní den
Také patříte mezi milovníky irské kávy? Pokud ano, oslavte s námi její den 25. ledna. Pochutnejte si na šálku horké kávy, provoněné irskou whisky, korunované vysokou vrstvou smetany a na chvíli zapomeňte na starosti všedního dne.
Pravá irská káva je tvořena přibližně 200 ml silné filtrované kávy s jedním panákem irské whisky a trochou třtinového cukru, nahoře pak leží silná vrstva našlehané, ale stále tekuté smetany. Podává se ve sklenici na vyšší noze, ve které krásně vynikne kontrast tmavé a světlé vrstvy. Vznik irské kávy se datuje až do roku 1942. Irská káva, jakou dostanete v mnoha českých restauracích a kavárnách se ale od té pravé v mnoha ohledech liší. Místo filtrované kávy můžete dostat obyčejného turka, irská whisky bývá nahrazována skotskou, a smetana není jen lehce našlehaná, ale často bývá nahrazena vysokou vrstvou šlehačky ve spreji.
Máte-li rádi chuť irské kávy, připravte si na tento způsob i skvělý pudink se šlehačkou.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den irské kávy?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů