Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

březen
19

Den karamelové čokolády


Den karamelové čokolády

Národní den

Den karamelové čokolády najdeme v kalendáři každoročně 19. března. Jedná se o příjemnou příležitost vychutnat si tuto sladkou dobrotu. Kdo by odolal spojení čokolády a karamelu? Spojením dvou chutí získáme lahodné cukroví, které nemá konkurenci.

Historie čokolády je dlouhá. Začala se psát v oblastech Střední Ameriky, v období zhruba před čtyřmi tisíci lety kakaové boby sbírali staří Olmékové. Později si je oblíbili i jejich nástupci – Aztékové, kteří ji využívali též jako platidlo. Přišli také na to, že kvašením dužiny, která semena kakaovníku obaluje, vznikne alkoholický nápoj. Do Evropy si čokoláda našla cestu až v 16. století, poté se dostala i do zbytku světa. Později se začaly vyrábět též bonbóny, jejich základem byla jednoduše voda a cukr získaný ze šťávy z červené řepy. Když se později přidal tuk a mléko, byl karamel na světě. Za karamelovou čokoládou tedy stojí spojí dvou vynálezů dvou civilizací, které se nacházely na různých stranách Atlantiku.

Kde se vzala karamelová čokoláda

S myšlenkou spojit čokoládu a karamel přišla geniální mysl pana Miltona Hersheyho. Dnes je jeho jméno synonymem pro kvalitní čokoládové výrobky. Hershey proslavil čokoládový karamel nejen po celých spojených státech. Zatímco většina výrobců cukrovinek v 19. století v Americe vyráběla tradiční tvrdé cukrovinky, přišla společnost pana Hersheyho s výrobou karamelů s čokoládovou polevou. Tato dobrota si získala rychle velkou oblibu.

Karamel a čokoláda tvoří základ mnoho receptů. Oblíbený je například slaný karamelový krém s čokoládou, zkusit můžete také karamelové měsíčky s čokoládou.

Kdo by neměl promeškat Den karamelové čokolády?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie