Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

září
6

Den kávové zmrzliny


Den kávové zmrzliny
Zdroj: Pixabay

Národní den

Kávová zmrzlina je pochoutka pro milovníky kávy i zmrzliny. Aby chuť kávy opravdu vynikla, je třeba použít při přípravě opravdu silné espresso. Výroba domácí kávové zmrzliny není nic složitého a pustit se do ní můžete nejenom 6. září, na kdy připadá Den kávové zmrzliny.

Pokud venku panuje horko, je dobré sáhnout po kávové zmrzlině, která nejenom osvěží, ale také dodá energii. Tato pochoutka nadchne všechny milovníky dobré kávy. Základ kávové zmrzliny tvoří mléko, vysokoprocentní smetana (min. 30%, lépe však 33-40%), slazené kondenzované mléko a žloutky, které se postarají o zhoustnutí zmrzlinové směsi. Kdo chce mít zmrzlinu opravdu sladkou, může doladit chuť ještě přidáním cukru. K těmto základním surovinám je možné dle chuti přidat i další ingredience. Může jít o čerstvé ovoce, rozpuštěnou čokoládu, vanilku. Zapomenout nesmíme samozřejmě na kávu. 

Jak na poctivou kávovou zmrzlinu

Pokud chcete, aby chuť kávy skutečně vynikla, je třeba použít při přípravě opravdu silné espresso. Čerstvě mletá káva přidaná do husté zmrzlinové směsi dále umocní zážitek a ještě vylepší chuť. A kolik kávy přidat? Na jeden litr domácí zmrzliny (500 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 %), 150 ml slazeného kondenzovaného mléka, 3-4 žloutky podle velikosti) vezměte 30-50 ml silného espressa a 1 lžíci čerstvě mleté kávy.

Jak postupovat?

  • Espresso smíchejte s mlékem a smetanou a zahřejte v hrnci (směs musí být horká, ne vroucí). 

  • Dále žloutky ušlehejte s cukrem. Za stálého míchání přidejte pomalu asi 50 ml mléčné směsi.

  • Žloutky za stálého míchání pozvolna přilijte do hrnce s mlékem a zahřívejte pozvolna do varu.

  • Nepřestávajte míchat, dokud směs nezhoustne, poté přidejte kondenzované mléko, mletou kávu a odstavte z tepla.

  • Nechte zcela vychladnout, přelijte do plastové nádoby a uložte do mrazáku.

  • Po 1 hodině hodině směs důkladně promíchejte, především oddělte vznikající krystalky od stěn nádoby.

  • Zmrzlinu dále stejným způsobem promíchejte každých dalších 30 minut až do úplného zmrazení, což bude trvat asi 3 hodiny.

Kdo by neměl promeškat Den kávové zmrzliny?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie