Den kečupu
Národní den
5. června si dopřejte hranolky, burger, těstoviny nebo párek v rohlíku. A co k tomu? Kečup. Den kečupu je oslavou dlouhé a lahodné historie tohoto dochucovadla. Která země je matkou kečupu a kolik ho ročně každý spořádáme?
Kečup je hustá omáčka z rajčat a používá se jako dochucovadlo. Bohužel se na trhu můžeme setkat s nekvalitními rajčaty a náhražkami rajčat za mrkve, která v červené omáčce nelze snadno rozeznat, nebo nadstavování omáčky vodou. Dále kečup obsahuje cukr a v některé druhy i opravdu velké množství, které rozhodně nepřidá na zdraví. Z tohoto důvodu je mnohem lepší výroba vlastního domácího kečupu. Kečup údajně pochází z asijské kuchyně, kde se jednalo o omáčku z ryb, která se jmenovala „ketjap“ nebo „kicap“. V 18. století jí Britové přivezli do Evropy a snažili se přípravu omáčky napodobit, tak se zrodila dnešní oblíbená rajčatová směs v lahvi, kterou má prý na jídelním stole až 95 % Američanů. Ale pozor, asi by vás překvapilo historické složení, kde kromě rajčat tehdejší omáčka obsahovala také houby, ořechy a údajně i ryby. Pokud u vás při jídle pravidelně vzniká diskuze na téma, jestli je lepší tatarka nebo kečup, obecně má kečup bohužel u nás druhé místo. I tak si každý z nás pochutnáme cca na 1,5 kg kečupu ročně. Je to hodně nebo málo, co myslíte?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Domácí kečup je nenahraditelný
Sezóna sklizně rajčat je pár letních měsíců a jejich výdrž v lednici je také krátká. Rajčata se musí rychle zpracovat a tvorba kečupu nebo leča či omáček pod těstoviny je ideální. Kečup má hned několik chuťových variant. Můžete jej připravit ve sladké verzi, kterou preferuje až 4/5 Čechů, dále přidat chilli, více koření nebo případně přidat další zeleninu. Pokud ještě nemáte oblíbený recept, jistě vám pomůže náš receptář.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den kečupu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno dostat kečup z láhve. Nejprve nechce téct vůbec a najednou ho máme na talíři až příliš
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?