Den koblih
Národní den
Den koblih připadá každoročně na 1. března. Každému, kdo je má rád, se při představě čerstvé, křupavé koblihy s nadýchaným vnitřkem a spoustou sladké náplně rozlije po tváři úsměv. Připravit si doma dokonalé koblihy není nic jednoduchého, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Podle starých českých tradic koblihy neodmyslitelně patří k masopustu. Dnes je ale kupujeme, či doma připravujeme kdykoli na ně dostaneme chuť. Sladké koblížky z hedvábně hladkého kynutého těsta smažíme ve vyšší vrstvě sádla nebo oleje (nebo směsi sádla a oleje) dozlatova. Přitom ale dbáme na to, aby měl tuk správnou teplotu. Pokud je totiž příliš rozžhavený, koblihy se na povrchu rychle usmaží, ale vevnitř zůstanou syrové, naopak při smažení v málo rozehřátém tuku ho koblihy nasáknou a nebudou na povrchu správně křupavé. Nejen jak poznat, že je tuk na smažení koblih správně rozehřátý poradí náš článek. Při plnění koblih můžeme popustit uzdu své fantazii a naplnit je pokaždé jinak. Jednou klasicky marmeládou, jindy pudinkem, čokoládou, či povidly. Náplň je nutné uzavřít do těsta velmi důkladně, aby při smažení nevytekla do rozehřátého tuku. Druhou, jednodušší možností je, koblihy naplnit až po usmažení, například smetanovým žloutkovým krémem, vonícím rumem a vanilkou.
Jak připravit koblihy
Koblížky sice nejsou to pravé pro věčné dietáře, ale občas si zahřešit přece není na škodu. Třeba čokoládové koblihy bombolone, plněné lískooříškovým krémem jsou prostě neodolatelné! Pokud ale patříte mezi příznivce tradičních, léty prověřených receptů, vyzkoušejte tyto skvělé koblihy, které se vždy povedou. Zajímavé, a ne tak obvyklé jsou vláčné mrkvové koblihy, nebo americká obdoba českých koblížků - donuty, polité čokoládou. Pokud si netroufáte na klasické koblihy z kynutého těsta, je recept na tvarohové koblížky bez kynutí tím pravým právě pro vás. Z vypracovaného těsta ihned vykrajujeme lžičkou koblížky a smažíme v dobře rozehřátém tuku. Hotové tvarohové koblížky ještě teplé obalujeme v cukru. Díky tvarohu, který je obsažen v těstě, jsou nádherně vláčné. A chcete-li si pochutnat na koblihách, ale volíte raději jejich zdravější a méně tučnou variantu, zkuste si doma připravit křehké koblížky pečené v troubě.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den koblih?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Jak usmažit koblihy. Oblíbenou masopustní delikatesu lze připravit i ve zdravější variantě
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky