Den kohouta na víně
Národní den
29. května jděte s rodinou do kvalitní francouzské restaurace a objednejte si kohouta na víně. Tento venkovský pokrm, který patří do drahocenné pokladnice francouzských receptů, má dnes svůj důležitý den.
Coq Au Vin je francouzský výraz pro Kohouta na víně. Jedná se o známou francouzskou delikatesu, která dle legend sahá až k Caesarovi, který si jako posměch chtěl připravit galského kohouta, jenž byl znakem udatnosti a hrdosti jeho protivníků. První podobný zdokumentovaný recept však najdeme v kuchařce až z poloviny 19. století. Víno je důležitou surovinou celého receptu. Používá se kvalitní červené víno, ideálně burgundské, a rozhodně se na něm nešetří. Důležité je říct, že není nutné trvat na kohoutovi i přes to, že je to slovo přímo z názvu receptu. Můžete použít jinou oblíbenou drůbež, pokud však chcete kohouta zkusit, doporučujeme mladého jedince z domácího chovu s váhou kolem 3 kg.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit kohouta na víně?
Zvolenou drůbež naporcujeme na menší části. V hrnci si připravíme základ tím, že orestujeme zeleninu do tmavší barvy, přidáme protlak, cibuli a koření. Koření dáváme do hrnce v takové podobě, aby šlo z budoucí omáčky snadno vytáhnout např. v sítku. Podlijeme vínem a dusíme. Do chladné směsi naložíme připravené maso a necháme aspoň den marinovat. Poté pečeme v troubě do změknutí a základ rozmixujeme na omáčku. Pokrm většinou ještě obsahuje houby na slanině a můžete přimíchat česnek dle vaší chuti. Příprava má více alternativ a věříme, že i vy svým blízkým uděláte takovou verzi, která se bude na rodinném stole s nadšením často opakovat.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den kohouta na víně?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
7 nejlepších omáček naší kuchyně: Jedinečné recepty našich maminek a babiček si předáváme jako poklad
Francouzská kuchyně: Jaké je tajemství quiche? Pohlédněte s námi do historie a upečete si tento slaný koláč třeba v Remosce