Den kokosu
Národní den
Tvrdá skořápka typické hnědé barvy, bílá dužina a uvnitř tekuté mléko – to je kokos, jak ho všichni známe. Dopřáváte si jeho exotickou chuť? Ve sladké kuchyni má spoustu využití, třeba při přípravě kokosek či nepečeného cukroví. Den kokosu najdeme v kalendáři 26. června.
Kokosové palmy rostou zejména v přímořských asijských regionech (Thajsko, Vietnam, Indonésie...). Dále se s nimi můžete setkat v Africe, Jižní Americe či v Tichomoří. Jde o velmi universální plodinu s všestranným využitím. Využít se dá i pevná skořápka. Může posloužit třeba jako plovák, květináč či svícen. Nás však budou více než dekorace zajímat sladké dobroty s kokosem.
Jak využít kokos v kuchyni
Vůni a chuť kokosu má většina z nás spojenou s obdobím Vánoc, strouhaný kokos však můžete použít a pochutnat si na něm v průběhu celého roku. Strouhaný kokos je velmi důležitou součástí mnoha druhů cukroví, moučníků, řezů a rolád. Dáváme jej také do bábovek či těsta na muffiny. Oblíbené bývá také kokosová zmrzlina. Nepečené sladkosti s kokosem mají tu výhodu (kromě toho, že skvěle chutnají), že jsou rychle hotové. Strouhaným kokosem můžeme posypat také dort.
Kokos nám umožní připravit pokrmy vonící dálkami. Příkladem může být neobvyklý dezert Mango Sticky Rice, který vás přenese na pláž s bílým pískem... Jde o sladkou lepkavou rýži doplněnou žlutými šťavnatými kousky manga a zalitou kokosovým přelivem.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den kokosu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky