Den kompotovaného ananasu
Národní den
Den kompotovaného ananasu slavíme každý rok 13. listopadu. Toto tropické ovoce v sobě skrývá osvěžující chuť a spoustu živin prospěšných lidskému zdraví. Můžete ho jíst samostatně jako kompot i jej využít v kuchyni, a to jak studené, tak teplé. Jednou z možností je pizza Hawai.
Ananas původně pochází z Jižní Ameriky, našel si však cestu na karibský poloostrov Guadeloupe, kde jej spolu s Amerikou objevil Kryštof Kolumbus, který jej jako první také dovezl do Evropy. Převoz tropické ovoce dost znehodnotil, tak se začaly hledat možnosti, jak jej pěstovat na starém kontinentě. V polovině 17. století se ananas objevil v několika sklenících v Anglii a Holandsku. Poptávka po něm byla vysoká, evropské skleníky ji nedokázaly uspokojovat. A tak se stal ananas luxusní a poměrně drahou komoditou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ananas v kuchyni
Ananas je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín C a betakaroten. Dále jsou v ananasu obsažené také minerály jako hořčík, zinek, draslík, mangan, železo a další. Samozřejmě že není nad čerstvý ananas, nicméně i konzervovaný si zachovává většinu vitamínů, minerálů a vlákniny. Plody na přípravu kompotu se sklízí totiž v plné zralosti. Konzervovaný ananas je však chudší na enzym bromelain, proto podporuje trávicí procesy méně než čerstvý ananas.
A jak je to s využitím ananasu v kuchyni? Pohodlnější je používat právě konzervovaný ananas, neboť už je částečně nakrájený a oloupaný. Můžeme jej přidávat do sladkých i do slaných salátů. Svou skvělou chutí je vylepšuje. Za vyzkoušení stojí v kombinaci s kuřecím masem. S oblibou se používá při zdobení. Můžeme ho grilovat nebo přidávat do nepečených moučníků. S oblibou se dává také do pohárů, řezů či rolád.