Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

květen
10

Den krevet


Den krevet
Zdroj: Pixabay

Národní den

Dne 10. května si připravte opravdovou lahůdku z darů moře. Slavíme Den krevet, malých korýšů, které jsou v gastronomii velmi ceněné pro svou rychlou a snadnou přípravu. Pokud je umíte správně připravit, chutnají opravdu báječně.

Krevety patří k nejoblíbenějším mořským plodům, na kterých si můžeme pochutnat. Existuje až 3000 druhů, nicméně v gastronomii se nejčastěji používají královské, tygří, obří anebo malé koktejlové krevetky, ze kterých se připravuje oblíbený krevetový koktejl. Krevety můžeme koupit čerstvé, které mají specifickou lehce šedou barvu. Také můžeme sehnat mražené krevety, a dokonce již vyloupané, které jsou pro konzumaci snazší, avšak tepelná úprava nevyloupaných krevet zaručí šťavnatější výsledek. Krevety nabízí mnoho možností, jak je v kuchyni využít. Můžeme je restovat, grilovat, smažit i dusit

Jak krevety připravit 

Těchto malých korýšů se rozhodně nemusíte obávat. Příprava je snadná a jednoduchá. Záleží na nás, zda zvolíme již vyloupané krevety, nebo v krunýřcích, důležité je odstranit střívko, které by jinak způsobilo hořkou chuť celého pokrmu. Chuť krevet nejvíce vyniká v kombinaci s česnekem, bílým vínem a limetkou. Také se k nim výborně hodí asijské koření a zázvor. Okořeněné krevety dle naší chuti můžeme opéct na grilu, osmažit zlehka z obou stran na olivovém oleji na pánvi, nebo povařit podle velikosti krevet 5-10 minut. Hotové krevety získají narůžovělou barvu. Jako příloha je výborná opečená bagetka, salát, nebo z nich můžeme udělat pokrm ve spojení s kořením a těstovinami nebo rýží. 

Kdo by neměl promeškat Den krevet?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie