Den kyselých okurek
Národní den
Den kyselých okurek najdeme v kalendáři každý rok 14. listopadu. Při konzumaci tzv. nakládaček je typické křupnutí a sladko-kyselá chuť. Kyselé okurky patří zcela neodmyslitelně k české kuchyni. Proč nás tak přitahují a jak jich můžeme využít?
Kyselé okurky mohou obohacovat pokrmy v našem jídelníčku po celý rok. Hodí se skvěle do lahodného burgeru, do oblohy, salátů, pomazánek či do hot dogu. Mnozí ji mají pevně spojenou s chutí řízku, podává se také k uzenému masu, flíčkům či francouzským bramborům. Jsou jednou z nejčastějších ingrediencích na chlebíčcích. Někdo je dává i do bramborového salátu. V jejich použití máte prakticky volnou ruku.
Nakládané okurky lidstvo zná už více než 4 000 let. Výrazně pak byly spjaty s egyptskou královnou Kleopatrou, která byla pevně přesvědčena, že mají hlavní zásluhu na jejím zdraví a kráse. Konzervace potravin se průběhu stoletích vyvíjela. U okurek chuť nálevu výrazně změnil kopr, který se dostal do Evropy ze Sumatry někdy kolem 10. století.
Okurky
Nakládané okurky jsou oblíbená česká klasika a recepty se v rodinách často předávají po generace. Základem je vybírat menší a tvrdší okurky, které je potřeba důkladně zbavit všech nečistot. Dalším… Podívejte se na všechny okurky.
Jak zavařovat okurky
Na zavařování okurek existuje mnoho pouček. Tou nejzákladnější asi je, že na konzervaci sklízíme ještě mladé okurky. Tedy v případě, že je chceme zavařovat vcelku. Přerostlé a přezrálé okurky přijdou vhod na okurkové řezy. Kromě sklenic a víček budeme potřebovat koření (obvykle se dává bobkový list, kuličky nového koření a pepř a sůl), kopr, cibuli a ocet. Do sklenic narovnáme naspod koření, doplníme je kolečky cibule a mrkve, vložíme kopr. Je možné také přidat kousek křenu a listy vinné révy nebo černého rybízu. Narovnáme okurky, a to tak, aby se nám jich do sklenic vydalo co nejvíce.
K tom si v hrnci připravíme nálev z vody, octa, soli a cukru. Kdo chce, přidá umělé sladidlo. Nálevem pomocí nálevky zalijeme okurky, sklenice uzavřeme a sterilujeme.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den kyselých okurek?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zavařit okurky. Okurková sezona je v plném proudu. Je čas vyzkoušet ty nejlepší recepty na zavařování
Cukrářka Iveta Fabešová otevřela další cukrárnu. Mezi zákusky za necelých 200 Kč najdete i popcorn či kávový kelímek
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů