Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

březen
1

Den lívanců a palačinek


Den lívanců a palačinek
Zdroj: Pixabay

Národní den

Dovedete si představit lepší nedělní snídani než talíř lehounkých palačinek s jahodovou marmeládou, nebo nadýchané lívance s tvarohovým krémem a čerstvým ovocem? Patříte-li mezi milovníky těchto sladkých dobrot, jistě víte, že den lívanců a palačinek připadá každoročně na 1. března. Tak si je s námi pojďte připravit!

Kdo by neměl rád palačinky? Ať už k snídani, nebo jako sladký oběd, se šlehačkou a čerstvým ovocem, či s marmeládou, posypané popraškem cukru, vždy chutnají skvěle a nikdo jejich vůni neodolá. Palačinky připravujeme z řidšího těsta a smažíme je na dobře rozehřáté pánvi, jen lehce potřené olejem. Každý, kdo už někdy palačinky smažil, ví, že první se nikdy nepodaří, teprve ty další bývají opravdu tenoučké a dozlatova usmažené. S několika osvědčenými triky budou ale naše palačinky vždy dokonalé a rodina se bude dožadovat přídavku. Hotové palačinky plníme dle vlastní fantazie a chuti, na výběr máme z mnoha sladkých i slaných variant. 

Lívance vs. palačinky

Lívance jsou oproti palačinkám připravované z hustšího, nejčastěji kynutého těsta, takže i jejich příprava zabere více času – je totiž nutné počítat s dobou kynutí. Rychlejší variantou jsou lívance s kypřicím práškem do pečiva, kterým nahradíme droždí. Tak nemusíme čekat, až těsto vykyne, a můžeme lívanečky smažit hned po umíchání těsta. Krásně nabydou až při smažení. Lívance smažíme na klasické pánvi, nebo v lívanečníku. Do těsta můžeme místo mléka použít kefír, lívance pak budou ještě vláčnější. Hotové je zdobíme čerstvým ovocem, nebo tvarohovým krémem a marmeládou. 

Pokud ale nepatříte mezi milovníky sladkého, máme tip i pro vás. Ochutnali jste někdy špenátové palačinky? I tady je možné vybrat si z několika variant – buď palačinky usmažíme z klasického těsta a plníme je špenátovou náplní, nebo špenát zakomponujeme přímo do těsta, a palačinky pak plníme sýrovou náplní. Skvělé jsou ale také cuketové lívance naslano, nebo dozlatova vypečené sýrové lívance. Tak co, na které máte chuť? 

 

Kdo by neměl promeškat Den lívanců a palačinek?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie