Den lívanců a palačinek
Národní den
Dovedete si představit lepší nedělní snídani než talíř lehounkých palačinek s jahodovou marmeládou, nebo nadýchané lívance s tvarohovým krémem a čerstvým ovocem? Patříte-li mezi milovníky těchto sladkých dobrot, jistě víte, že den lívanců a palačinek připadá každoročně na 1. března. Tak si je s námi pojďte připravit!
Kdo by neměl rád palačinky? Ať už k snídani, nebo jako sladký oběd, se šlehačkou a čerstvým ovocem, či s marmeládou, posypané popraškem cukru, vždy chutnají skvěle a nikdo jejich vůni neodolá. Palačinky připravujeme z řidšího těsta a smažíme je na dobře rozehřáté pánvi, jen lehce potřené olejem. Každý, kdo už někdy palačinky smažil, ví, že první se nikdy nepodaří, teprve ty další bývají opravdu tenoučké a dozlatova usmažené. S několika osvědčenými triky budou ale naše palačinky vždy dokonalé a rodina se bude dožadovat přídavku. Hotové palačinky plníme dle vlastní fantazie a chuti, na výběr máme z mnoha sladkých i slaných variant.
Lívance vs. palačinky
Lívance jsou oproti palačinkám připravované z hustšího, nejčastěji kynutého těsta, takže i jejich příprava zabere více času – je totiž nutné počítat s dobou kynutí. Rychlejší variantou jsou lívance s kypřicím práškem do pečiva, kterým nahradíme droždí. Tak nemusíme čekat, až těsto vykyne, a můžeme lívanečky smažit hned po umíchání těsta. Krásně nabydou až při smažení. Lívance smažíme na klasické pánvi, nebo v lívanečníku. Do těsta můžeme místo mléka použít kefír, lívance pak budou ještě vláčnější. Hotové je zdobíme čerstvým ovocem, nebo tvarohovým krémem a marmeládou.
Pokud ale nepatříte mezi milovníky sladkého, máme tip i pro vás. Ochutnali jste někdy špenátové palačinky? I tady je možné vybrat si z několika variant – buď palačinky usmažíme z klasického těsta a plníme je špenátovou náplní, nebo špenát zakomponujeme přímo do těsta, a palačinky pak plníme sýrovou náplní. Skvělé jsou ale také cuketové lívance naslano, nebo dozlatova vypečené sýrové lívance. Tak co, na které máte chuť?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den lívanců a palačinek?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Jak upéct nejlepší palačinky. Vyzkoušejte deset osvědčených triků a vaše palačinky budou mít skvělou chuť