Den macchiata
Národní den
Den macchiata připadá každoročně na 19. listopadu. Pro ty, kteří se v kavárenské terminologii příliš nevyznají uvedeme, že macchiato je prostě espresso s několika lžičkami našlehané mléčné pěny.
Slovo macchiato je italského původu, jako ostatně i tento horký nápoj a znamená skvrnitý nebo tečkovaný. Espresso macchiato vzniklo nejspíše v 80. letech minulého století díky italským baristům, kteří chtěli odlišit objednávky zákazníků, kteří chtěli obyčejné espresso od těch, kteří do něj požadovali mléko.
Mohlo by vás zajímat
Co je lattè macchiato
Ale pozor, aby to nebylo jednoduché, setkáte se s dvěma druhy nápojů, které obsahují v názvu slovo macchiato. Je tu zmiňované espresso macchiato, které se podává v malém šálku a je doplněné našlehaným mlékem, a pak je tu latte macchiato (v překladu z italštiny skrvnité mléko), které se obvykle podává ve vysoké sklenici. Při přípravě latte macchiato se nejprve do sklenice nalije horké mléko a do něj se pak opatrně přidá espresso. Vzniknou tak tři vrstvy, dole je bílé mléko, na něm hnědá káva a vše završuje mléčná pěna. Proto vynikne ve vysoké sklenici.
Dobré pro zdraví je, že mléko kávu zjemní a většina lidí si pak už nepotřebuje nápoj sladit.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den macchiata?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře