Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

září
4

Den makadamových ořechů


Den makadamových ořechů
Zdroj: Unsplash

Národní den

Makadamové ořechy jsou považovány za jedny z nejlepších na světě. Rostou na stálezelených stromech s názvem makadamie. A nejenže skvěle chutnají, pro lidský organismus jsou také zdravotně prospěšné. Vychutnat si je můžete třeba 4. září, kdy se slaví Den makadamových ořechů.

Makadamové ořechy, které vzhledem připomínají lískové ořechy, se hodí třeba perfektně do křehkých sušenek ze šlehačkového těsta. Díky jejich vysokému obsahu tuku totiž mají totiž dokonalou máslovou příchuť. Je ideální je před finální úpravou opéct na pánvi. Recept na zmíněné sušenky je jednoduchý. Nejprve opražte asi 70 gramů těchto ořechů nasucho na pánvi. Pak je nechte vychladnout a nakonec je nasekejte na menší kousky. Dále budete potřebovat 250 gramů hladké mouky180 gramů na kousky nakrájeného másla. Tyto dvě ingredience smíchejte s nasekanými ořechy a dále přidejte 100 ml smetany ke šlehání. Postupně si vypracujete vláčné těsto, které zabalte do fólie a nechte odležet. Pak jej vyválejte, vykrájejte z něj rozličné tvary, které dejte na plech a pečte dozlatova v troubě na 175 °C.   

Kde využít makadamové ořechy

Makadamové ořechy patří mezi nejtučnější, nejtvrdší a nejdražší. Díky tomu získaly také označení ořechy královské. Pražené makadamové ořechy se hodí skvěle k přímé konzumaci. Dají se vmíchat do těsta na pečivo. Mohou být též doplňkem různých sladkých dezertů. Můžeme z nich připravit například jablečné sladové sušenky.

Kdo by neměl promeškat Den makadamových ořechů?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie