Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

únor
16

Den mandlí


Den mandlí
Zdroj: Pixabay

Národní den

Mandle působí na lidský organismus blahodárně, obsahují totiž množství prospěšných látek a jejich dlouhodobá konzumace tedy pomáhá zpomalovat proces stárnutí a může působit i jako prevence rakoviny. Dopřávejte si je tedy pravidelně, a nejenom 16. února, což je den, na který připadá den mandlí.

Mandle, tedy jádro plodu mandloně obecné neboli mandlovníku, můžeme konzumovat jen tak, ale jsou také velmi ceněnou ingrediencí třeba při pečení. Upéct můžete třeba jemnou mandlovou vánočku, která je krásně vláčná a voní po másle a mandlích. Pokud si koupíte v obchodě ještě neoloupané mandle, poradíme vám v následujícím návodu, jak je snadno a rychle oloupat

Jak na mandlové mléko

Na popularitě získává také mandlové mléko, což je alternativa k mléku. Na výrobu mandlového mléka budete potřebovat dvě hrsti mandlí, asi 600 ml vody a výkonný mixér.  Nejde o žádnou novinku. Mandle se používají k výrobě mléčných náhražek už po staletí. Mandlové mléko má velké množství předností. Jednou z nich je příjemná ořechová chuť. Má také mnohem méně kalorií než mléko kravské, a to i přesto, že mandle samotné jsou poměrně tučné. Mandle obsahují vysoké množství vlákniny, vápníku či hořčíku. Zároveň je v nich mnoho vitamínu E, který je jedním z nejdůležitějších antioxidantů. Vitamin E má pozitivní vliv na mozek a výrazně zlepšuje duševní výkonnost.

 

Kdo by neměl promeškat Den mandlí?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie